StoryEditor

Bratislava si turisticky polepšila. Letná sezóna je však sklamaním

22.10.2021, 19:04
Predpandemické čísla sa HORECA segmentu dobehnúť nedarí. Nepomohol ani veľký záujem domácich hostí.

V predpandemickom období predstavovali zahraniční turisti približne 90 percent všetkých návštevníkov v bratislavskom Art Hotel William. Ich počty s príchodom koronavírusu výrazne klesli a podobnému osudu sa nevyhla väčšina mestských hotelov.

Počas augusta tohto roka sa však tento trend váhavo pootočil a zákazníci z iných krajín tu začali pomaly pribúdať. „Bol to skok oproti predchádzajúcim mesiacom, zvýšili sa tržby, ale aj náklady,“ uvádza manažérka obchodu a marketingu v Art Hotel William.

Letný prírastok klientely ubytovacích zariadení predovšetkým v našom hlavnom meste a okolí potvrdzujú aj piatkové dáta Štatistického úradu Slovenskej republiky.

Najviac hostí z iných krajín smerovalo v auguste do Bratislavského kraja, kde v okrese Bratislava I tvorili cudzinci z celkového počtu až 70 percent. Prišlo ich takmer 28-tisíc, čo znamená, že ide o okres s najvyššou zahraničnou návštevnosťou za spomínané obdobie.

Nasledoval okres Poprad, kam zavítalo 18,1 tisíca osôb a 8,6 tisíca ľudí si vybralo Bratislavu II. Oproti augustu minulého roka tak „víťazný“ okres hostil až o 8,3-tisíca viac cudzincov, no k predpandemickým číslam sa ešte nepriblížil. V roku 2019 ich tam totiž pricestovalo viac ako 68-tisíc.

V hlavnom meste sa nezdržia

Na základe najnovšej štatistiky pozorujeme v celom Bratislavskom kraji najnižší priemerný počet prenocovaní ľudí zo susedných i vzdialenejších krajín. Matej Horňák, analytik Slovenskej sporiteľne, to pripisuje jemnému oživeniu kongresovej turistiky.

Práve dobrá zaočkovanosť v metropole a lepšia pandemická situácia počas leta boli motiváciou pre mnohých organizátorov podujatí, aby využili šancu a svoj event zorganizovali.

Okrem toho je naše hlavné mesto známe krátkodobými návštevníkmi, ktorí si prídu pozrieť centrum na jeden až dva dni, a potom pokračujú vo svojej ceste ďalej,“ dopĺňa Horňák.

To, koľko hostí zo zahraničia bude prichádzať do mesta na Dunaji v najbližšom čase, nie je pre hotelierov predvídateľné. V staromestskom Art Hotel William doteraz evidujú 70 percent rezervácií realizovaných iba deň pred nástupom na pobyt. Preto budúci rok nevedia odhadnúť a otázky vzbudzuje aj to, či naše hranice zostanú otvorené.

Samotná pandemická situácia na Slovensku ľudí zo zahraničia neodrádza, väčšinou už majú za sebou vakcináciu,“ vysvetľuje manažérka obchodu a marketingu spomínaného hotela. Klienti sa však boja toho, že by v dôsledku obmedzenia pohybu nemohli pricestovať, a tak aj dnes nahlásené skupiny platia zálohy zvyčajne až týždeň pred príchodom.

Priania zostali nenaplnené

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska hodnotí tohtoročnú letnú sezónu ako turistické sklamanie. Prispelo k tomu aj obmedzenie vstupu nezaočkovaných hostí zo zahraničia, čo môže do budúcna spôsobiť, že ani po úplnom skončení pandémie k nám nezavítajú. Návštevnosť hostí z iných krajín bola v auguste 2021 medziročne nižšia o 23,2 percenta a oproti roku 2019 ubudlo až 60 percent cudzincov.

Ani našinci tak nedokázali situáciu úplne zachrániť, hoci ich u nás dovolenkovalo počas tohtoročného posledného letného mesiaca viac ako 538-tisíc – 81 percent z úplného množstva turistov – a oproti roku 2020 ich bolo o 23-tisíc viac.

Celkový počet klientov predstavoval takmer 668-tisíc osôb. V žiadnom kraji sa ani v druhom prázdninovom mesiaci nepodarilo prekonať čísla spred dvoch rokov, najviac vyťažený Slovákmi bol Prešovský a Žilinský kraj, kde nárast domácich dosiahol 30 percent. Podľa štatistikov ide taktiež o najnavštevovanejšie regióny Slovenska, v ktorých strávila svoju dovolenku takmer polovica obyvateľov.

01 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 02 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 03 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Na biznis a cestu z „týždňovky“. Linka Bratislava – Košice nemá primárne slúžiť turistom, tvrdí štát 05 - Modified: 2024-03-15 13:34:48 - Feat.: - Title: Najlepší rok v histórii tatranského kolosu. Zvládli nástrahy počasia, karty ešte zamiešajú vodné svety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:43