StoryEditor

Prípravu na euro treba urýchliť

31.01.2007, 23:00
Budúci splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Igor Barát v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Čo budú vaše prvé kroky po nástupe do funkcie?
- Predovšetkým by som chcel spolu s národným koordinátorom, teda s ministrom financií, čo najskôr iniciovať zasadnutie Národného koordinačného výboru pre zavedenie eura, stretnúť sa s vedúcimi jednotlivých pracovných výborov a oboznámiť sa s aktuálnym stavom plnenia ich úloh. Súčasne treba v krátkom čase predložiť na rokovanie vlády správu o plnení národného plánu a tiež jeho aktualizáciu.
Pripravujete zmeny vo fungovaní úradu?
- Nateraz sú systém pôsobenia a pozícia splnomocnenca definované vhodne a nevyžadujú si nejaké zásadné zmeny.
Prejavila sa dlhá doba, počas ktorej nebol váš post obsadený, na príprave vstupu do eurozóny?
- Proces príprav sa za ten čas nezastavil, sú vytvorené všetky podstatné štruktúry a pracovné výbory, ktoré si plnili svoje úlohy. Na druhej strane určite platí, že obsadenie tohto postu prinesie určité zrýchlenie celého procesu. Rozhodne sa o to budem snažiť.
A aké dosahy môže mať meškajúce vymenovanie viceguvernéra Národnej banky zodpovedného za menovú politiku?
- Nechcem hovoriť o dosahoch, rozhodne je to neštandardná situácia. NBS, samozrejme, prijala dočasné opatrenia, aby sa všetky úlohy, ktoré do marca minulého roka zastávala pani Kohútiková, ďalej plnili. Ale zrejme to nie je ideálne a trvalo udržateľné riešenie.
Vidíte do budúcnosti riziká ohrozujúce plnenie podmienok pre vstup do Európskej menovej únie?
- Hlavné riziká sú známe - sú to predovšetkým externé faktory ako ceny komodít na svetových trhoch, najmä ropy a zemného plynu, ktorých prudký rast by mohol negatívne ovplyvniť plnenie inflačného kritéria. Zatiaľ však vývoj naznačuje, že nie sú bezprostredne aktuálne.
Ako osobne vnímate svoje vymenovanie za splnomocnenca pre zavedenie eura?
- Procesu zavedenia eura sa venujem od svojho nástupu do NBS v roku 2003. Spolupracoval som na príprave Národného plánu zavedenia eura v SR a zúčastňujem sa na práci výborov pri Európskej centrálnej banke i Európskej komisii. Vôbec neskrývam, že ma táto práca nesmierne baví a robím ju veľmi rád, takže v tomto duchu vnímam aj moje vymenovanie za vládneho splnomocnenca.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 15:00