Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
26.10.2021, 00:00

Na Slovensko doviezli tony potravín s nebezpečnou baktériou. Väčšina sa zjedla

Počas októbra bol do krajiny päťkrát importovaný tovar so salmonelou. Spolu išlo o 9 500 kilogramov.

Na Slovensko doviezli tony potravín s nebezpečnou baktériou. Väčšina sa zjedla
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Európska legislatíva hovorí jasne. V potravinových produktoch uvádzaných na trh nesmie byť zistená prítomnosť salmonely, ktorá spôsobuje ochorenie známe ako salmonelóza. V prípade, že k tomu dôjde, výrobcom, distribútorom a predajcom hrozia sankcie za porušenie hygienických predpisov. Pokuty však zrejme nie sú dostatočne efektívnym varovným prstom.

Potvrdzujú to najnovšie dáta Rýchleho výstražného systému pre potraviny. Počas tohto mesiaca sa na pulty slovenských prevádzok dostal nakazený tovar päťkrát. O jeden prípad viac má za tento rok na konte iba mesiac jún.

Problémová hydina
Zo zdravotníckeho reportu Európskej únie za rok 2019 vyplýva, že najnáchylnejšie na baktériu je hydinové mäso. Či už čerstvé, mleté alebo tepelne upravené. Šéf štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš tiež potvrdil, že inšpektori venujú zvýšenú pozornosť práve tomuto typu produktu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 68% na dočítanie.

Nedozvedeli ste sa všetko?

Digitálne predplatné

Získajte prístup ku kompletnému obsahu

KÚPIŤ

Už máte predplatné?
Prihláste sa

Tento článok ste dočítali vďaka tomu, že ste predplatiteľom Hospodárskych novín. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.

Denný prehľad správ emailom

Dostávajte každý deň nové informácie zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.