StoryEditor

Emisie: nádeje padli, na rad prichádza obchod

Nádeje priemyselníkov definitívne padli. Vláda neotvorí problém emisných kvót na pôde Bruselu. Podniky lobovali, aby sa diplomatickou cestou zmenilo rozhodnutie Európskej komisie z októbra 2004, ktorým sa ročný objem emisií pre celé Slovensko znížil o štrnásť percent.

"V súvislosti so snahami Britov (chceli prehodnotiť emisnú kvótu v Bruseli, pozn. red.) sme dostali informáciu od Európskej komisie, že túto tému nie je možné otvárať," povedal pre HN minister hospodárstva Pavol Rusko. Takýto postoj sa nepáči U.S. Steel. "Sklamalo nás rozhodnutie vlády nepostaviť sa na obranu slovenského priemyslu, ktorého rozvoj je životne dôležitý pre ďalší rast ekonomiky," konštatuje hovorca oceliarní Ján Bača a dodal, že sú rozhodnutí svoje práva brániť aj súdnou cestou. Ešte v decembri oceliari podali žalobu na úniový súd v Luxemburgu.

Priestor na predaj
Minister životného prostredia László Miklós upozornil, že podľa právnej analýzy ministerstva zahraničných vecí by Slovensko malo minimálne šance na zmenu rozhodnutia. Environmentálny rezort v priebehu týždňa pošle podnikom záväzné emisné kvóty pre CO2 na roky 2005 až 2007. Na otázku HN, či sa rozdelenie nedá zmeniť, Miklós uviedol: "Je to jeden koláč, ak niekomu pridáme, niekde musíme ubrať." Myslí si však, že pre slovenské podniky zostanú určité možnosti na predaj. "Pochybujem, že niektorý podnik aj spomedzi veľkých bude nútený kupovať povolenky na emisie," dodal a zdôraznil, že celá iniciatíva tak z Kjóta ako z EÚ je o znižovaní emisií, a nie o zvyšovaní s cieľom obchodovať s nimi.
Jeho slová potvrdzuje aj Miroslav Wöllner z Evolution Menert, jedinej firmy na Slovensku zaoberajúcej sa obchodovaním s emisnými kvótami. "Nižší balík emisií pre slovenské podniky nebude mať negatívny dosah na obchodovanie s touto komoditou," hovorí. Dokazuje to aj fakt, že od schválenia Národného alokačného plánu koncom októbra sa uskutočnili už dva obchody. Ďalšie tri sa pripravujú. Slovenské podniky pritom emisie zatiaľ iba predávajú - zahraničným podnikom. "A to aj v situácii, keď mnohé počítali s vyššími balíkmi," mieni Wöllner. Obchodovanie s emisiami je totiž spôsob ako obísť drahé bankové úvery pri zabezpečovaní investícií do nových technológií znižujúcich skleníkové plyny. Ceny emisií na svetových trhoch klesajú, kým ešte v januári minulého roka sa jedna tona obchodovala na londýnskej burze za 12,8 eura, včera to bolo 7,4 eura.

Presné pravidlá sa dohodnú možno už dnes
Na reálne transakcie sa čakalo do spustenia Národného registra emisných kvót skleníkových plynov, ktorý prevádzkuje Dexia banka. "Predpokladáme, že skutočné obchody - aj s presúvaním zobchodovanej časti kvót - sa budú dať robiť už oddnes," mieni hovorca banky Róbert Trubač. Dnes sa totiž stretne minister životného prostredia László Miklós so zástupcami jednotlivých znečisťovateľov na konferencii v Žiline, kde sa dohodnú detailnejšie pravidlá fungovania registra a obchodovania.

***Kto je najviac nespokojný
Podľa materiálu, ktorý včera prerokovala vláda najviac - okrem U.S. Steelu - protestujú vápenárske firmy zo skupiny Cameuse, spoločnosť Chemes, Paroplynový cyklus Bratislava, tepláreň TEKO Košice a Slovenské elektrárne. Niektoré z nich uvádzajú dosah na zamestnanosť. Paroplyn tvrdí, že vyrobí o 0,4 TWh menej elektriny (asi percento z ročnej spotreby). Jeho produkciu by tak zrejme nahradili Slovenské elektrárne. Hovorca elektrární Dobroslav Dobák sa nechcel vyjadriť, či by im vyššia výroba elektriny vyhovovala.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:29