StoryEditor

V závode Kia pracuje 700 ľudí

19.01.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Približne sedemsto ľudí zatiaľ našlo prácu v rozostavanom závode juhokórejskej automobilky Kia v Tepličke nad Váhom pri Žiline. V najbližších týždňoch nastúpia ďalšie dve stovky zamestnancov. Povedal to hovorca KIA Motors Slovakia Dušan Dvořák. Spoločnosť už dnes registruje okolo 15-tisíc žiadostí o prácu, nový závod by mal zamestnať tritisíc ľudí.
"Počet tritisíc zamestnancov chceme dosiahnuť pri plnej kapacite výroby 300-tisíc áut ročne, čiže niekedy okolo roku 2009. Tento rok v máji chceme spustiť testovaciu prevádzku so zhruba tisíckou zamestnancov. Hromadná výroba by sa mala začať v decembri. Počet zamestnancov, ktorých prijmeme do konca roku, oznámime neskôr," dodal hovorca.
Najviac žiadostí o prácu v novom závode prichádza zo Žilinského kraja, veľa uchádzačov však pochádza aj zo vzdialenejších častí Slovenska a tiež z Česka a Poľska. Spoločnosť Kia má naďalej záujem najmä o výrobných pracovníkov do lisovne, karosárne, lakovne, montážnej haly a do motorárne.
Šancu majú aj uchádzači o posty nižších a stredných manažérov alebo záujemcovia o miesta vedúcich pracovných skupín. Nábor pokračuje aj pre oblasť kontroly kvality, údržby strojov alebo správy majetku. "Problematickou oblasťou sú informačné technológie, kde hľadáme špecialistov aj manažérov," upozornil Dvořák.
Spoločnosť plánuje pokračovať v spolupráci s niekoľkými slovenskými technickými univerzitami, strednými školami a s učilišťami, ktoré by pre ňu mohli vychovávať odborníkov. Zástupcovia firmy sú v kontakte napríklad s univerzitami v Žiline, Košiciach a v Bratislave, a so strednými školami a učilišťami v Martine, Ružomberku a Kysuckom Novom Meste.
Podľa Dvořáka je výstavba výrobných hál takmer na konci. Teraz sa stavia najmä infraštruktúra vnútri závodu a montuje sa výrobné zariadenie. Začiatkom roka priviezli do Tepličky lis, ktorý bude vyrábať časti karosérií. Na jar z Kórey privezú ďalšie podobné zariadenie. "Máme tri a pol mesiaca na to, aby sme tieto zariadenia dali do prevádzky," povedal Dvořák.
Výstavbu infraštruktúry pre slovenský závod Kia vlani skomplikovali nespokojní majitelia pozemkov, ktorí si na súde vymohli pozastavenie prác. Vláda však nakoniec prostredníctvom štátom kontrolovaných firiem podpísala s vlastníkmi pôdy dohodu. Štát sa zaviazal, že doplatí za pozemky nespokojným majiteľom, ktorí za to nebudú brániť v pokračovaní stavebných prác.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:51