StoryEditor

Zhoda i nesúhlas

16.09.2005, 00:00

Vrcholní sociálni partneri -- Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR, našli zhodu v otázke výšky minimálnej mzdy na budúci rok. Od októbra tohto roku bude na úrovni 6 900 korún. Tento kompromis akceptovalo aj ministerstvo práce. Podľa generálneho riaditeľa AZZZ Františka Bruckmayera však v tomto roku hlavným problémom nie je ani tak to, či sa dohodla suma o 100 Sk vyššia oproti pôvodnému návrhu ministerstva, ako ďalšie súvislosti, ktoré vyplývajú z minimálnej mzdy (je ich takmer 40) pre sociálne zabezpečenie živnostníkov a zvyšovanie hornej hranice odvodov všetkých zamestnancov.
Kriticky vníma asociácia aj zavedenie účasti zamestnávateľov na uhrádzaní dávok počas prvých desiatich kalendárnych dní práceneschopnosti zamestnancov, čo pre nich okrem iného znamená vyššiu administratívnu záťaž. Skutočnosti nezodpovedá ani medializovaná predstava, že uvedené opatrenie prispelo k zásadnému zníženiu čerpania pracovnej neschopnosti. Vplyv tohto faktora na zdravie musia posúdiť odborníci. Prax potvrdzuje, že najlepšie výkony môže podávať iba zdravý pracovník. Preto zamestnávatelia podľa Bruckmayera s veľkou opatrnosťou hodnotia návrh ministerstva práce zvýšiť ich participáciu na 15 dní PN, čo by okrem spomenutého mohlo mať až likvidačný dosah na živnostníkov ako samozamestnávateľov.
Členovia Prezídia AZZZ na svojom augustovom rokovaní v Nitre zhodnotili tiež súčasný stav v príprave štátneho rozpočtu na rok 2006 a situáciu v poľnohospodárstve. Pri tejto príležitosti vyjadrili obavy o vývoj v poľnohospodárskej prvovýrobe a vyzvali vládu, aby rešpektovala požiadavky poľnohospodárov v oblasti priamych platieb a podpory vidieka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:03