StoryEditor

O Mochovciach sa rozhodne na jeseň

02.05.2006, 00:00
Definitívne rozhodnutie Enelu o tom, či sa dostavajú dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach, by malo padnúť na jeseň. V súčasnosti firma pracuje na štúdii realizovateľnosti. Ak sa Taliani rozhodnú Mochovce dostavať, mali by byť hotové v priebehu troch až piatich rokov. Cena za Slovenské elektrárne nakoniec nebola v pôvodne avizovanej výške 840 miliónov eur, dôvodom je výška poplatkov, ktoré regulačný úrad stanovil elektrárňam za využívanie vodnej energie.

Definitívne rozhodnutie Enelu o tom, či sa dostavajú dva bloky jadrovej elektrárne v Mochovciach, by malo padnúť na jeseň. "V súčasnosti pracujeme na štúdii realizovateľnosti, mala by byť hotová o štyri mesiace," povedal v piatok pri príležitosti prevzatia Slovenských elektrární šéf Enelu Fulvio Conti. Ak sa Taliani rozhodnú Mochovce dostavať, mali by byť hotové v priebehu troch až piatich rokov.

Dividendy nebudú
Aj keď si Taliani stále nechávajú otvorené zadné dvierka, ich vyjadrenia o dostavbe sú optimistické. V najbližších rokoch plánujú preinvestovať takmer dve miliardy eur. "Máme eminentný záujem na rozvoji jadrových zdrojov, aby sme zabezpečili energetickú sebestačnosť Slovenska. Je logické, že využijeme finančné toky spoločnosti," povedal Conti. Bude to pravdepodobne znamenať, že investície pôjdu na úkor hospodárskych výsledkov firmy.
Aj peniaze z čistého zisku budú prednostne smerovať do investícií, a nie do vyplácania dividend. Štát sa tak tretiny zisku, vyplývajúcej z akcionárskeho podielu v elektrárňach, bude musieť v najbližších rokoch vzdať. "Slovensko má záujem podieľať sa na investíciách. Zasiahnu niekoľko volebných období a tak je ťažké povedať, ako sa k tomu postavia budúce vlády. Dnes je ekonomicky výhodnejšie spoločnosť rozvíjať ako z nej zisk vyberať," povedal minister hospodárstva Jirko Malchárek.

Odpisy podľa pravidiel
Enel požadoval vlani od slovenskej vlády v rámci svojho návrhu investičného plánu rôzne záruky a zvýhodnenia na dostavbu Mochoviec. Taliani chceli napríklad získať možnosť zrýchleného účtovného odpisovania mochovských zariadení, čo by im ušetrilo niekoľko miliárd korún. Podľa najčerstvejších vyjadrení od tejto podmienky ustúpili. "Budeme rešpektovať zákony tejto krajiny. Zrýchlené odpisovanie neprichádza do úvahy," vyhlásil Conti.
Taliani v najbližších týždňoch pravdepodobne personálne obmenia vedenie elektrární. Aj keď výraznejšie personálne zmeny neavizovali, na čelo spoločnosti sa dostane nový generálny riaditeľ Marco Arcelli, ktorý vo funkcii vystrieda Miroslava Pikusa. Enel získa aj päť zo siedmich miest v predstavenstve a osem z pätnástich miest v dozornej rade.

Dostali sme o milión eur menej. Kvôli drahej vode
Cena za Slovenské elektrárne nakoniec nebola v pôvodne avizovanej výške 840 miliónov eur, Taliani ušetrili takmer milión. "Kúpna cena sa znížila na základe dohôd v privatizačnej zmluve. Výška poplatkov, ktoré regulačný úrad stanovil elektrárňam za využívanie vodnej energie, znížila cenu o 930-tisíc eur," potvrdil zástupca privatizačného poradcu PricewaterhouseCoopers Peter Mitka. Poplatky sa medziročne zvýšili z približne 700 na 900 miliónov korún, pred pár rokmi to bolo ešte štvrť miliardy. Ďalšie zmeny sa neočakávajú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:31