StoryEditor

Odborníčka na hypotéky: Nebyť dlžníkom je dnes hriech

07.11.2021, 23:00
Rastúce ceny nehnuteľností a rekordne nízke úrokové sadzby podporili záujem o kúpu vlastného bývania. Dostať hypotéku však nemusí byť také ľahké. Riaditeľka pre úvery finančno-sprostredkovateľskej spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová v rozhovore pre HN povedala, aké možnosti majú pri kúpe mladí a aké tí, ktorí už úver splácajú.

Objemy poskytnutých hypotekárnych úverov, ako ukazujú údaje Národnej banky Slovenska, od jari tohto roka stúpali, spolu s nimi aj spotrebné úvery, ktoré však nedosahujú úroveň spred začiatku pandémie. Čím to je?

Spotrebné financovanie zastavila pandémia. Boli sme svedkami toho, že niektoré banky ho úplne vypustili. Na druhej strane aj ľudia mali iné starosti, ako riešiť úvery na tieto účely.

Neskôr, po uvoľnení obmedzení v ekonomike, zase nabehli na „pracovný režim“ a spotrebné úvery sa cez leto preklopili do pozitívnych čísel. Treba si však uvedomiť, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, keď sme mali úplne iné štatistiky, dnes dosť výrazne ťahajú úvery na dofinancovanie hypotéky.

Keďže banky v minulosti poskytovali stopercentné hypotéky, málokto si bral ďalší úver na tento účel. Aktuálne teda významnú časť spotrebákov tvoria práve tie na dofinancovanie hypoték.

Takže to, že sa na jar rozbehli úvery na bývanie, bolo cítiť aj pri spotrebných úveroch. Ak si ich ľudia brali počas pandémie, určite neboli na účely dovoleniek alebo prebytočnej spotreby, skôr na účely investície do nehnuteľností. Ľudia trávili viac času doma, mnohí robili rekonštrukcie, a nie všetky sa dali riešiť hypotékou.

Tí často siahli práve po spotrebnom financovaní, ale banky ho poskytli len tým, ktorých sa pandémia nedotkla. Teda ľuďom, ktorí preukázali dostatočný príjem a nemali odklady splátok. Mnoho ľudí sa na spotrebný úver nekvalifikovalo, lebo je pre banku rizikovejší ako hypotéka.

Prečo rástol najmä záujem o hypotéky?

Cez koronakrízu pokračoval fenomén rastu cien nehnuteľností a realitný trh ľudí priebežne podnecoval, aby si bývanie vyriešili teraz, keďže ceny stúpajú a ktovie, dokedy ešte budú.

Veľká skupina ľudí teda bola hnaná týmto motívom. Zároveň sú úrokové sadzby na hypotékach stále atraktívne, no a kombinácia lacných úverov a čoraz menej dostupného bývania kvôli slabej ponuke na trhu motivovala ľudí riešiť vlastné bývanie.

Nedávno prišla jedna banka na trhu s rekordným úrokom 0,365 percenta, no veľmi priaznivé úrovne vídame už nejaký čas. Je podľa vás ešte priestor na ich znižovanie?

Už v podstate rok sa priemerné úroky držia pod jedným percentom a myslím si, že už nemajú kam padať. Dnes je zrejmé, že veľa bánk je na hranici ziskovosti, čo sa týka predaja hypoték. Prakticky úroky tlačí smerom dole najmä konkurenčný boj. Niektoré finančné domy sa snažili o korekciu a malé úpravy úrokov, ale boj o trhový podiel najmä menších b...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-29 17:50:44 - Feat.: 0 - Title: Rekordne lacné hypotéky núkajú priestor na špekulácie 02 - Modified: 2021-11-03 07:25:19 - Feat.: 0 - Title: Ako sa pripraviť na nárast úrokových sadzieb? Rekordným hypotekám môže čoskoro odzvoniť
01 - Modified: 2024-04-22 04:47:11 - Feat.: - Title: Sny o vlastnom bývaní sa mladým ľuďom čoraz viac vzďaľujú. Čo im radia odborníci? 02 - Modified: 2024-01-14 15:30:36 - Feat.: - Title: Investičný analytik pre HN: Víťazom tohto roka môže byť pokojne i bitcoin. Vlani sa nedarilo energiám a doláru 03 - Modified: 2023-12-27 11:51:26 - Feat.: - Title: Prezidentka odobrila zákon o pomoci pri splácaní úveru na bývanie 04 - Modified: 2023-08-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Drobní investori prestali nakupovať byty 05 - Modified: 2023-05-01 14:52:31 - Feat.: - Title: Ceny starých bytov sa prestávajú doťahovať na novostavby. Kupujúci už má na trhu lepšiu pozíciu (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:56