StoryEditor

Inšpekcia preverí firmy narábajúce so škodlivými látkami

24.06.2005, 00:00
Slovenská inšpekcia životného prostredia sa chystá na kontrolu firiem narábajúcich s látkami, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. "Akcia sa začne na celom Slovensku v druhom polroku," informovala HN inšpektorka Erika Bakičová. "Budeme zisťovať, či podnikatelia skladujú alebo narábajú s látkami, ktoré deklarujú, alebo s inými."

Slovenská inšpekcia životného prostredia sa chystá na kontrolu firiem narábajúcich s látkami, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. "Akcia sa začne na celom Slovensku v druhom polroku," informovala HN inšpektorka Erika Bakičová. "Budeme zisťovať, či podnikatelia skladujú alebo narábajú s látkami, ktoré deklarujú, alebo s inými. Zámerom je odhaliť tých, ktorí používajú zakázané zlúčeniny," dodala Bakičová. Inšpektori sa sústredia aj na kontrolu hasiacich zariadení v podnikoch. Preveria, či sú ešte naplnené regulovanými látkami.
Podľa riaditeľa odboru ochrany ovzdušia rezortu životného prostredia Ľubomíra Žiaka, na Slovensku sa látky poškodzujúce ozónovú vrstvu nevyrábajú. Ročne ich však dovezieme asi 51 ton. Freóny, ako najškodlivejšie, sú už niekoľko rokov zakázané.
"Na Slovensku je veľmi zlá situácia v likvidovaní a recyklácii chladničiek a ďalšej bielej techniky, ktorá obsahuje tieto látky. Existuje aj veľa vyradenej klimatizačnej techniky, v ktorej sa tieto zlúčeniny používajú," konštatuje Štefan Hanigovský, majiteľ firmy Fecupral -- spaľovňa nebezpečných odpadov Prešov.
V prešovskej spaľovni môžu likvidovať až 198 druhov nebezpečných chemikálií, medzi nimi aj náplne chladiacich a klimatizačných systémov. Neraz sa však stáva, že sa likvidujú inde, napríklad v nemocničných spaľovniach. Podľa Hanigovského to nie je správne. Freóny a niektoré ďalšie zlúčeniny pôsobia na ozónovú vrstvu ako rozpúšťadlá.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:12