StoryEditor

Z globalizačného fondu môžu ťažiť aj Slováci

Finančnú podporu z Európskeho globalizačného fondu pravdepodobne v budúcnosti využije aj Slovensko. Jeho úlohou je finančne kompenzovať prípadný odlev veľkých zamestnávateľov z krajín EÚ. Dá sa totiž očakávať, že aj zo Slovenska začnú v blízkej budúcnosti odchádzať investori, ktorých produkty sú založené na masovej výrobe.
Finančnú podporu z Európskeho globalizačného fondu pravdepodobne v budúcnosti využije aj Slovensko. Jeho úlohou je finančne kompenzovať prípadný odlev veľkých zamestnávateľov z krajín Európskej únie. Dá sa totiž očakávať, že aj zo Slovenska začnú v blízkej budúcnosti odchádzať investori, ktorých produkty sú založené na masovej výrobe. Podľa ministra financií Ivana Mikloša sa budú sťahovať na Ukrajinu či do Číny. "Odchod investorov a reštrukturalizácia je normálny a nevyhnutný proces v každej krajine. Bude to realitou aj u nás. Je to nepretržitý proces, ku ktorému už dochádza," povedal Mikloš.

Fond zaplatí rekvalifikáciu
V prípade presťahovania veľkého podniku mimo krajín Európskej únie budú mať zamestnanci, ktorí z tohto dôvodu prišli o prácu, nárok na finančné prostriedky z únie. Pomohli by im pri preškoľovaní sa na inú prácu či so začatím podnikania. Podmienkou však je, že sa sťahuje alebo prepúšťa podnik s viac ako tisíc zamestnancami v menšom regióne, alebo ak by vo väčšom regióne bol postihnutý jeden sektor, ktorý zamestnáva minimálne jedno percento všetkých pracujúcich.

Príliš málo peňazí
Analytici, podnikatelia a politici sa však rozchádzajú v názore, či je takýto fond dobrý, potrebný a či by mohol pozitívne ovplyvniť aj náš pracovný trh. Podľa hovorcu rezortu práce Martina Danka to nie je pre Slovensko zásadné opatrenie. "V rámci aktívnej politiky trhu práce už máme rovnaké programy." Ani výška prostriedkov vo fonde nebude podľa Danka zásadná. Na jeden rok sa predpokladá pol miliardy eur pre 50-tisíc zamestnancov v rámci celej únie. "Boli by sme radi, keby to bolo viac, ale na 500 miliónoch eur sa dohodli členské krajiny. Komisia mala len za úlohu určiť podmienky čerpania," skonštatovala hovorkyňa eurokomisára pre sociálne záležitosti Vladimíra Špidlu Katharina von Schnurbein. Analýza, koľko by Slovensko mohlo z týchto prostriedkov získať, zatiaľ neexistuje. Maximálne by to však mohlo byť 370-tisíc korún na jedného prepusteného zamestnanca.

Globalizácia dostihne aj Slovensko
Podľa europoslanca Vladimíra Maňku nás prepúšťanie v rámci globalizácie môže postihnúť iba v minimálnej miere. "Na Slovensku sa skôr budú vytvárať pracovné príležitosti," myslí si. Význam globalizačného fondu pre Slovensko nie je veľký ani podľa analytika Poštovej banky Miroslava Šmála. "Z pohľadu Európskej únie je to ďalší krok dozadu. Takto sa v únii len umelo udržujú neefektívne a konkurencie neschopné podniky," tvrdí. Naopak, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Robert Kičina predpokladá, že globalizácia sa dotkne aj nás. "Tak ako k nám prišli zahraniční automobiloví výrobcovia, tak od nás môžu o osem až desať rokov odísť. Potom nám bude každé euro dobré," myslí si aj ekonóm Slovenskej akadémie vied Peter Staněk. A von Schnurbein tvrdí: "Je naivné myslieť si, že pätnásť rokov reforiem zastaví následky globalizácie".

Kritériá na čerpanie z globalizačného fondu:
- keď v malom regióne príde o prácu aspoň tisíc ľudí v jednom podniku alebo v nadväzujúcich výrobách,
- uprednostňované budú slabšie regióny (z hľadiska príjmu na obyvateľa),
- ak je postihnutý sektor, ktorý zamestnáva jedno percento pracovných síl v regióne,
- musí ísť o náhlu zmenu, nie o očakávané zmeny v odvetví,
- na jeden rok je vyčlenených 500 miliónov eur (asi 18,6 miliardy Sk) pre celú Európsku úniu,
- podporu môže ročne dostať najviac 50-tisíc ľudí,
- na jedného pracovníka by pripadlo 10-tisíc eur (asi 370-tisíc Sk), ktoré by mohol poberať jeden a pol roka,
- príplatky ku mzde budú môcť dostať pracovníci starší ako 50-ročný.
01 - Modified: 2003-02-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mečiar by chcel predčasné voľby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:55