StoryEditor

Vláda splatí dlh ČSOB bez pôžičky

08.11.2005, 23:00
Vláda si ani na druhú a zároveň poslednú splátku dlhu voči Československej obchodnej banke Praha nebude musieť požičať peniaze na finančnom trhu. Nečakane dobrý vývoj daní kabinetu umožní, aby zostávajúcich deväť miliárd korún, ktoré musí banke ešte vrátiť, uhradil priamo zo štátneho rozpočtu.
Vláda si ani na druhú a zároveň poslednú splátku dlhu voči Československej obchodnej banke Praha nebude musieť požičať peniaze na finančnom trhu. Nečakane dobrý vývoj daní kabinetu umožní, aby zostávajúcich deväť miliárd korún, ktoré musí banke ešte vrátiť, uhradil priamo zo štátneho rozpočtu. Vyplýva to z analýzy vývoja verejného rozpočtu v tomto roku, ktorú vypracoval rezort financií. Dnes o nej bude rokovať vláda. "Je to zodpovedné voči budúcim generáciám, pretože sa tým ušetria desiatky miliónov korún na úrokoch, ktoré by inak museli v budúcnosti splácať," povedal k návrhu rezortu splatiť dlh z rozpočtu ekonóm Poštovej banky Miroslav Šmál.
Prvú splátku z vyše 25-miliardového dlhu zaplatila vláda vo februári, dva mesiace potom, ako s bankou prehrala dlhoročný spor. Išlo o 16 miliárd korún a kabinet ich mal odložené v rezerve, pretože s prehrou rátal. Spor sa začal v druhej polovici 90. rokov počas tretej vlády Vladimíra Mečiara. Definitívny verdikt, prehru Slovenska, vyniesla vlani v decembri washingtonská arbitráž.
Peniaze z hazardu
Tohtoročný príjem vlády z daní stúpne účtovne o štyri a pol miliardy korún. Hotovostný výnos z daní bude až o desať miliárd vyšší, keďže dobiehajú platby aj z minulých rokov. Aj vďaka tomu získa ministerstvo financií peniaze na splatenie dlhu ČSOB.
Viac peňazí prinesú do štátnej kasy dividendy z podielu rezortu dopravy v Slovak Telecome. Bohatšie budú výťažky z hazardných hier. Celkovo nedaňové príjmy pomôžu rozpočtu troma a pol miliardami korún. Približne o rovnakú sumu klesnú zárobky štátu z úrokov, správnych a administratívnych poplatkov.
Čo ušetria, minú
Vďaka nízkym úrokovým sadzbám na trhu, silnejšej korune a fungovaniu Štátnej pokladnice by podľa odhadov rezortu mali klesnúť náklady na štátny dlh skoro o desať miliárd korún. V čistom to bude o dve miliardy menej, keďže nižšie budú aj plusové úroky štátu. "Vzhľadom na to, že štát má väčšie finančné záväzky ako aktíva a pohľadávky, pokles úrokových mier má na rozpočtovú bilanciu pozitívny vplyv," vysvetľuje hlavný dôvod úspory hovorca rezortu Peter Papanek. Pol druha miliardy ušetrí na dávkach v hmotnej núdzi rezort práce.
Väčšina z ušetrených peňazí sa minie. Najviac, vyše tri a pol miliardy korún, ide na zvýšenie investičných stimulov pre Kiu, Ford a PSA Peugeot Citroën. Pol miliardy vláda vyčlenila na dostavbu novej budovy Slovenského národného divadla. Ďalšie peniaze sa použijú na intervenčný nákup poľnohospodárskych produktov, diaľnice, podporu zaostalých regiónov na východnom Slovensku, Most Apollo a dobudovanie informačného systému v Štátnej pokladnici.
Klesnú oba schodky
Záver po všetkých operáciách: účtovný schodok rozpočtu bude nižší skoro o štyri miliardy. Analytici volajú po radikálnejšom znižovaní a varujú: Obdobie vysokých rastov sa raz skončí a s ním aj vysoké výnosy z daní. "Rast HDP dosahuje vysoké tempá, preto by z ekonomického hľadiska bolo vhodné, aby vláda znižovala deficit výraznejšie, ako plánuje," odporúča ekonóm Poštovej banky. Ako poznamenal, netreba zabúdať, že každá ekonomika má cyklus, kde sa rast strieda s poklesom. "Treba viac šetriť na horšie časy, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou prídu. Je to prirodzený ekonomický cyklus," dodáva Šmál.
Ministerstvo financií sa kritike nebráni. "S razantnejším znižovaním deficitu nemáme problém, ale rozhodovanie o štruktúre výdavkov, ako aj výške deficitu, je aj politický proces," reaguje Papanek.
Nižší, ako očakávaný by mal byť nielen deficit štátneho rozpočtu, ale aj celej verejnej správy. Schodok verejných financií, kam popri štátnom rozpočte patrí aj Sociálna poisťovňa, Fond národného majetku, zdravotné poisťovne, štátne fondy, mestá, obce či vyššie územné celky, klesne podľa rezortu oproti plánu o sedem stotín na 3,34 percenta HDP.

Ako sa zmenia verejné financie v tomto roku
(zmeny oproti plánu, v mld. Sk)
Čo pomôže
Štátny rozpočet 3,8
Mimorozpočtové účty 1,2
Fond národného majetku 3,5
Čo rozpočtom priťaží
Sociálna poisťovňa -7
0bce a VÚC -1,3
Štátne fondy -0,1
Zmena schodku
Pôvodný plán 47,8
Aktuálny odhad 47,7
Zdroj: Ministerstvo financií SR
01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pri Štiavnici protestovali aj cestujúci 02 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Iracká kríza 03 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budapešť už pripravila text zákona 04 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Palestína: Izrael nechce mier
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:30