StoryEditor

Štát sa zbaví väčšiny poľnohospodárskych zásob

22.07.2005, 00:00
Podľa podpredsedu Správy štátnych hmotných rezerv Jána Tušima sú dva dôvody na zníženie zásob potravinárskej pšenice na minimum. "Štát robí intervenčné nákupy obilia prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry, a tak má dostatočný prístup k poľnohospodárskym komoditám, takže by išlo o duplicitné činnosti," povedal.

Správa štátnych hmotných rezerv sa začne postupne zbavovať poľnohospodárskych a potravinárskych zásob. Ako prvá príde na rad potravinárska pšenica. Štát tak začína reštrukturalizovať svoje rezervy.
Peniaze na ropné zásoby
Podľa podpredsedu Správy štátnych hmotných rezerv Jána Tušima sú dva dôvody na zníženie zásob potravinárskej pšenice na minimum. "Štát robí intervenčné nákupy obilia prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry, a tak má dostatočný prístup k poľnohospodárskym komoditám, takže by išlo o duplicitné činnosti," povedal. Tušim s tým, že keby nastal v budúcnosti nejaký problém, inštitút intervenčných nákupov zabezpečí dostatok obilnín. Druhým dôvodom znižovania zásob je nedostatok financií na budovanie 90-dňových ropných rezerv, ktoré nariaďuje legislatíva Európskej únie a Slovensko sa zaviazalo, že ich do konca roka 2008 bude mať. V súčasnosti má zásoby ropy na 63 dní. Objem zásob pšenice, ktorej sa správa prostredníctvom verejnej súťaže alebo cez burzu zbaví, Tušim odmietol uviesť s odôvodnením, že je to interná informácia.
Zlé načasovanie?
Farmári súhlasia so znižovaním poľnohospodárskych komodít v Správe štátnych hmotných rezerv. "Držať obilie v skladoch je pre štát zbytočným luxusom, nakoľko väčšinu skladov si štát musí prenajať od súkromníkov," tvrdí hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislav Nemec. Podľa neho inštitút rezerv dostatočne zabezpečia intervenčné nákupy, navyše náklady na skladovanie bude znášať Brusel, keďže sú súčasťou spoločnej poľnohospodárskej politiky. Poľnohospodárom sa však nepáči načasovanie znižovania stavu zásob potravinárskej pšenice. "Momentálne sú sklady plné obilia a ak správa umiestni na trh ďalšiu pšenicu, vznikne prebytok a ceny pôjdu dole," dodal Nemec. Tušim sa neobáva, že by ich obilie znížilo ceny na trhu. "Potravinársku pšenicu budeme uvoľňovať po častiach, takže na ceny to nebude mať vplyv," oponuje.
Ministerstvo pôdohospodárstva, pod ktoré patrí Pôdohospodárska platobná agentúra, však poukazuje na jeden problém. "Všetko obilie, ktoré sa zaobstará v intervenčných nákupoch, patrí Európskej únii, ktorá ich financuje. Následne komisia rozhoduje o použití vykúpených komodít," povedala hovorkyňa rezortu Katarína Czajliková. Z tohto pohľadu považuje rezort intervenčné nákupy za problematické.

Ako je to v únii
K reštrukturalizácii svojich zásob pristúpila aj Česká republika. V Rakúsku neexistujú štátne rezervy poľnohospodárskych komodít a všetky zásoby realizuje tamojšia platobná agentúra prostredníctvom intervenčných nákupov. V ďalších členských krajinách si jednotlivé rezorty samy zabezpečujú vlastné zásoby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:32