StoryEditor

Neziskovkám hrozí skorý pôst

Mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ochrane prírody či ľudskoprávnym otázkam, môžu prísť o podstatnú časť svojich príjmov. Môže sa stať, že im ľudia nebudú môcť darovať dve percentá zo svojich daní.

Mimovládne organizácie, ktoré sa venujú ochrane prírody či ľudskoprávnym otázkam, môžu prísť o podstatnú časť svojich príjmov. Môže sa totiž veľmi ľahko stať, že im ľudia už v tomto roku nebudú môcť darovať dve percentá zo svojich daní.
Dôvodom je prechodné ustanovenie v novele zákona o dani z príjmov. V jej časti o poukazovaní dvoch percent z daní sa totiž pozabudlo na to, že prechodné ustanovenie malo byť účinné až od januára tohto roka, a nie od dátumu zverejnenia novely v Zbierke zákonov 29. decembra. Takto budú už pre darovanie dane za rok 2006 platiť nové, prísnejšie pravidlá, s ktorými sa počítalo až o rok neskôr. Z darovania sú v dôsledku toho už teraz vyškrtnuté environmentálne či ľudskoprávne organizácie.
Pre chybu v prepise...
Na problém už v predstihu upozornil advokát a autor legislatívnej úpravy v asignácii dane Peter Handiak. "Poslankyňa Zdenka Kramplová, ktorá pozmeňovací návrh zákona o dani z príjmov predkladala, to mala správne. Problém vznikol až ako chyba pri prepise," vysvetľuje Handiak.
Tento omyl však môže mnohé neziskovky vyjsť veľmi draho. Tak je to napríklad v prípade občianskeho združenia Sloboda zvierat. "Príspevky na útulky, ktoré združenie dostáva od miest, sú len symbolické. Rozpočet stavia na asignačnej dani, ktorej stratu veľmi pocítime," potvrdil Pavel Šúlek zo Slobody zvierat.
Asignačná daň tvorí len niečo vyše päť percent príjmov rozpočtu občianskeho združenia Priatelia Zeme - SPZ, napriek tomu je jeho dôležitou položkou. "Určite pocítime finančné oslabenie, peniaze však budeme hľadať aj inde," vyhlásil predseda združenia Priatelia Zeme Ladislav Hegyi. Návrh predsedu vládnej strany ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara na zúženie účelov na použitie asignačnej dane označil Hegyi za pomstu a "prejav ľudskej malosti istého politika". Vylúčenie organizácií ochraňujúcich ľudské práva a prírodu z finančnej podpory je podľa neho smiešne a určite len krátkodobé.
...treba ďalšiu novelu
Mimovládne organizácie už oslovili ministerstvo financií, aby daný problém vyriešilo ďalšou novelizáciou zákona. Tá je potrebná aj podľa Handiaka. "Rezort financií prejavil vôľu dohodnúť sa na novele, ktorá by mala byť platná najneskôr k 1. marcu. Budúci týždeň by sme ju mali doladiť," tvrdí Handiak.
"Ministerstvo financií o tomto probléme vie a je pripravené ho riešiť. Pravdepodobne to bude novelou alebo inou formou," potvrdil poradca ministra financií Richard Sulík. Rezort financií je podľa jeho slov otvorený rokovaniam aj o rozšírení okresaných účelov, na ktoré sa dajú použiť peniaze z asignácie. Hovorca rezortu financií Miroslav Šmál však vyhlásil, že ešte nie je definitívne, či sa bude problém riešiť, a ak áno, akým spôsobom. Už skôr sa pre agentúru SITA vyjadril, že možná nie je iba novela, ale aj metodické usmernenie.
Podľa právnika však usmernenie nestačí, treba novelu. "V tomto prípade je jediným možným a zároveň ideálnym riešením," tvrdí právnik Pavol Hagyari. Novelu odporúča ministerstvu financií prijať čo najrýchlejšie.

Mimovládky s nárokom na podporu
- zriadené s cieľom ochrany a podpory zdravia
- zamerané na prevenciu, liečbu a resocializáciu drogovo závislých
- podporujúce šport detí, mládeže a zdravotne postihnutých občanov
- poskytujúce sociálnu pomoc
- podporujúce zachovanie kultúrnych hodnôt
- pôsobiace v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb

01 - Modified: 2003-04-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smutný príbeh dvoch novinárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:46