StoryEditor

Verejný charakter diaľnic

05.05.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo dopravy zachová verejný charakter cestnej infraštruktúry v SR a nakladanie s majetkom budúcej spoločnosti pre diaľnice a cesty pre motorové vozidlá obmedzí novým zákonom. Vytvorenie diaľničnej spoločnosti vyplýva z požiadaviek Európskej únie (EÚ), ktorá v tejto súvislosti pripravuje zavedenie jednotného systému spoplatňovania a financovania dopravnej infraštruktúry. Diaľničná "agentúra" vznikne transformáciou Slovenskej správy ciest na základe nového zákona, keďže zákon o podmienkach prevodu štátu na iné osoby sa v tomto prípade podľa ministerstva nedá využiť.
Osobitný zákon na vytvorenie 100-percentnej štátnej akciovej spoločnosti umožní rezortu dopravy zachovať si vzťah k infraštruktúre, ako aj poskytovanie štátnych dotácií tejto obchodnej spoločnosti. Zákon nevylúči ani druhotný prenájom štátneho majetku, ale zamedzí jeho odpisovaniu. V gescii novej spoločnosti bude rozvoj, správa, údržba a opravy diaľnic a rýchlostných ciest. Nová inštitúcia pripraví aj spoplatnenie diaľnic formou elektronického výberu mýta.
Založenie diaľničnej spoločnosti ministerstvo datuje predbežne k 1. januáru 2005, resp. 2006. Rezort okrem toho navrhuje zrealizovať prechod ciest II. a III. triedy do vlastníctva a správy samosprávnych krajov od 1. júla budúceho roka. V gescii Slovenskej správy ciest ostane po tomto dátume správa diaľnic (302 km), rýchlostných ciest (130 km) a ciest I. triedy (2 912 km).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 15:50