StoryEditor

Banky majú doplácať

20.11.2006, 23:00
Banky a poisťovne idú do boja s ministerstvom financií. V novele zákona o dani z príjmov totiž Počiatkov rezort navrhuje dodatočne zdaniť výnosy z dlhopisov z roku 2003.

Banky a poisťovne idú do boja s ministerstvom financií. V novele zákona o dani z príjmov, ktorá bude čoskoro na programe rokovania parlamentu, totiž Počiatkov rezort navrhuje dodatočne zdaniť výnosy z dlhopisov z roku 2003. Finančné inštitúcie s týmto nesúhlasia a tvrdia, že ide o retroaktívne nariadenie. V prípade, že ho odobria aj poslanci v Národnej rade, sú pripravené vec tlačiť až na Ústavný súd.
Plátanie diery
Celý problém nastal pri novelizácii zákona o dani z príjmov v roku 2003. "Vláda nechala v prechodnom ustanovení omylom dieru. Držitelia dlhopisov ich mohli tesne pred koncom roka 2003 predať, a potom znova kúpiť. Tak neplatili daň z výnosu v danom roku," vysvetľuje situáciu výkonný riaditeľ Asociácie bánk SR Ladislav Unčovský.
Väčšina držiteľov dlhopisov to využila, medzi nimi najmä banky a poisťovne, ktoré vďaka tomu nemuseli výnosy z dlhopisov zdaniť. Ministerstvo boj o tieto peniaze nevzdáva a chce od držiteľov dlhopisov, aby dane za rok 2003 splatili v rokoch 2007 až 2008. "Nie je to dodatočná daňová povinnosť, ale len spresnenie už vtedy existujúcej daňovej povinnosti," tvrdí hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.
Sumu, ktorú plánuje takto rezort dostať do rozpočtu, nechcel hovorca spresniť. Tvrdí, že pôjde o zanedbateľné číslo, pripustil však, že to môže byť aj miliarda korún. "V poisťovniach sa bude pohybovať vo výraznej sume, možno v stovkách miliónov korún," povedal tajomník Asociácie poisťovní Vladimír Rančík.
Právny problém
Prijatie ustanovenia však môže podľa asociácie bánk predstavovať nebezpečný precedens do budúcnosti, pretože pôsobí retroaktívne. Banky upozorňujú, že doplnením prechodných ustanovení by mohol rezort zdaňovať v budúcnosti aj iné minulé výnosy, ktoré boli doteraz od dane oslobodené alebo sa nezdaňovali. "Snažíme sa v parlamente presvedčiť poslancov. Ako budeme úspešní, neviem odhadnúť," hovorí Unčovský.
Ministerstvo financií sa odvoláva na legislatívnu chybu bývalej vládnej garnitúry. Ak parlament ustanovenie odobrí, môže celá vec skončiť na ústavnom súde. Podnet však môže dať priamo len skupina poslancov, či priamo dotknutá fyzická osoba. "My sa môžeme obrátiť len na prokuratúru," vysvetľuje Unčovský. Poisťovne ešte ďalší postup nezvažovali. "Neviem, aké bude konečné znenie zákona. Ak bude v zmysle retroaktívnosti, tak budeme podnikať kroky," tvrdí Rančík. Zástupcovia poisťovní sa snažili presvedčiť rezort už pri predkladaní novely zákona v rozporovom konaní, avšak bezúspešne. Odvolanie "ad hoc" tak považuje Rančík za jedinú alternatívu, ako zamedziť dodatočnému zdaneniu.

Ako sa dalo neplatiť daň
- Spoločnosť, napríklad banka, kúpila v roku 2003 dlhopisy
- Pred koncom roka ich predala, napríklad svojej materskej spoločnosti do zahraničia
- Ku koncu roka dlhopisy nevlastnila, takže z ich výnosu neplatila ani daň
- Na začiatku nového roka dlhopisy odkúpila späť

01 - Modified: 2003-04-14 07:18:05 - Feat.: 0 - Title: Spravodliví sa neboja
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:20