StoryEditor

Štátny podnik nadštandardne platil ľudí bez pracovných výsledkov, tvrdí nový šéf letových služieb

19.11.2021, 23:00
Firma roky prevádzkuje stratové rekreačné zariadenia v lukratívnych lokalitách. Teraz ich chce začať ponúkať verejnosti za komerčné ceny, uviedol v rozhovore riaditeľ štátneho podniku Letové prevádzkové služby Martin Kabát.

Zisková štátna firma Letové prevádzkové služby sa minulý rok prepadla do straty 18,3 milióna eur. Je za tým len covid?

V najväčšej miere áno. Rok 2020 bol dramatický a pre podnik asi najťažší, s akým sa musel od svojho vzniku vyrovnať. Väčšina výnosu podniku je generovaná odplatami za letecké navigačné služby a keďže počet odriadených letov bol veľmi nízky, spoločnosť to výrazne zasiahlo.

Ste štátna firma, vláda navyše prijímala rôzne balíky pomoci pre podniky. Nepomohlo to?

Áno. Snažíme sa čerpať aj štátnu pomoc, ktorá je viazaná na pandemickú situáciu. Schéma 3B určená na udržanie zamestnanosti bola vzhľadom na zlepšujúci sa pandemický vývoj pozastavená, od júla ju nemáme vyplácanú. Predpokladáme však, že už za tento mesiac si ju zase uplatníme. Okrem toho prišlo aj k zvýšeniu kmeňového imania vo výške 13,2 milióna eur, ktoré bolo nevyhnutné na udržanie požadovanej finančnej kondície a potrebnej likvidity. Čerpali sme aj rôzne príspevky v letectve, ako napríklad náhradu úhrad za lety oslobodené od poplatkov. To sú napríklad humanitárne, záchranné alebo technické lety. Tam štát prepláca náklady. Ďalšie prostriedky si podnik musel zabezpečiť formou úveru. Načerpali úver 15 miliónov eur. Jeho podmienky sú nastavené tak, aby sme splácali v lepších časoch.

Faktom tiež je, že za posledný rok a pol sa vo vedení podniku vystriedalo päť riaditeľov. To zrejme nepomáhalo už i tak zlej situácii.

Časté zmeny v riadení spoločnosti nepôsobia dobre. Každý manažment má svoje priority a predstavy o riadení spoločnosti, takže to určite neprispelo k stabilizácii. Môžem však povedať, že od marca, odkedy vo firme pôsobím, sme identifikovali zásadné riziká, ale aj príležitosti a na ne sa snažíme zameriavať.

Ktoré to sú?

Jedným z nich je napríklad slabá informovanosť zamestnancov spoločnosti. Veľakrát im chýbali informácie o strategických víziách a ambíciách či aktuálnych úlohách, ktoré podnik plní a o jeho hospodárení. To sa snažíme zlepšiť. Dnes, keď si zamestnanec zapne počítač, prvé okno sú ekonomické parametre fungovania spoločnosti. Ľudia ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:47