StoryEditor

Zavádzame clá na lacné topánky

23.02.2006, 23:00

Obuv z Ázie si na Slovensku kupuje deväť z desiatich Slovákov. Ročne dovezieme zhruba 20 miliónov párov. Topánky z Číny a Vietnamu lákajú nižšími cenami. Od apríla sa situácia zmení -- Európska komisia zavádza clá.
Od začiatku apríla budú dovozcovia platiť takzvané protidampingové clá, ktoré lacnú obuv predražia. Brusel tak administratívne pomohol európskym výrobcom, aby mohli predávať drahšie topánky. Clá budú štvorpercentné a postupne sa majú zvýšiť až na 20 percent. Nemajú sa týkať športovej obuvi.
Dodatočné clá na topánky z Ázie pomôžu aj veľkým obuvníckym firmám pôsobiacom na Slovensku. Lacnejšej konkurencie z Číny a Vietnamu zbavil Brusel aj podniky Rieker Obuv v Komárne, Ecco Slovakia v Martine či Gabor v Bánovciach nad Bebravou. "Takmer celú produkciu vyvážajú do západnej Európy a protidampingové clá im môžu vyhovovať," myslí si Štefan Šulo, výkonný prezident Zväzu kožiarskeho a obuvníckeho priemyslu na Slovensku.
Predraženie dovozu vítajú menšie obuvnícke firmy. "Nemôžeme zvyšovať výrobu, keďže dnes topánkam z Ázie nemôžeme konkurovať cenami. Predávajú ich najmä veľké obchodné domy a po zavedení ciel sa tam budeme môcť presadiť aj my," myslí si majiteľ firmy Bent v Bytči Jozef Ftáček.
Veľké obuvnícke spoločnosti sú zatiaľ v predpovediach dosahov ochranárskych opatrení na ich hospodárenie zdržanlivé. Vedúca úseku financií komárňanskej firmy Rieker Obuv, ktorej hlavným trhom je Nemecko, Kristína Gendiarová ešte nevie odhadnúť dosah ciel na export.
"Dodatočné clá naše postavenie na európskom trhu neovplyvnia," tvrdí Juraj Vodička, konateľ spoločnosti Gabor v Bánovciach nad Bebravou. Nemecký koncern Gabor Shoes má okrem Slovenska ďalšie závody v západnej Európe a celá ich produkcia sa vyváža do logistického centra v Nemecku.
Lacné topánky pôvodom z Číny a Vietnamu sa k nám dovážajú hlavne z Česka, kam čínsky obchodníci len vlani vyviezli 59 miliónov párov topánok. Vlasta Mayerová z Českej obuvníckej a kožiarskej asociácie z toho viní českých colníkov. Sú podľa nej najbenevolentnejší v únii, a tak je Česko pre čínsku a vietnamskú obuv bránou do Európy.
Z umelého predraženia lacnej obuvi z Áziu budú zrejme najviac profitovať západoeurópske štáty. "Pomôže to najmä výrobcom v Taliansku, Španielsku a Portugalsku, kde sú najviac poškodení domáci výrobcovia. Náš trh je malý," dodal Šulo.

01 - Modified: 2003-02-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: MMF žiada od Ruska ďalšie reformy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:35