StoryEditor

Obchod sa skončil s prebytkom najmä vďaka autám

01.07.2003, 00:00
Zahraničnoobchodná bilancia Slovenska dosiahla po viac ako troch rokoch prebytok vo výške 1,864 mld. Sk. "Prebytok je najmä dôsledkom akcelerácie vývozu v nosných odvetviach hospodárstva," povedal analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Na druhej strane boli vozidlá, stroje a zariadenia, kovy a kovové výrobky rozhodujúce aj v objemoch dovozu.
Zahraničnoobchodná bilancia Slovenska dosiahla po viac ako troch rokoch prebytok vo výške 1,864 miliardy korún. "Prebytok je najmä dôsledkom akcelerácie vývozu v nosných odvetviach hospodárstva," povedal analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Vývoz vozidiel a dopravných zariadení za prvých päť mesiacov medziročne stúpol o 50 percent a v hodnotovom vyjadrení prevýšil rovnaké obdobie minulého roka o viac ako 25 miliárd. Výrazne vyššie ako pred rokom boli aj vývozy strojov a zariadení (vzrástli o 18,6 percenta) a vývoz kovov (nárast o 24,6 percenta).
Na druhej strane boli vozidlá, stroje a zariadenia, kovy a kovové výrobky rozhodujúce aj v objemoch dovozu. To poukazuje na pomerne vysokú dovozovú náročnosť slovenského exportu. Najvyššiu dynamiku rastu však v štruktúre vývozu zaznamenali rôzne priemyselné výrobky, ktorých export stúpol za január až máj o 64,3 percenta.
Zverejnené čísla za máj podľa hlavného analytika VÚB Vladimíra Zlackého poukazujú na to, že aprílový výsledok, ktorý bol horší ako očakávania, mohol byť len odchýlkou. Aj napriek spomaleniu v apríli na 12,8 percenta, silný rast vývozov, na úrovni viac ako 20 percent vo všetkých ostatných mesiacoch tohto roka, poukazuje na konkurencieschopnosť slovenských vývozcov. Podobný názor má aj Blaščák, podľa ktorého výsledky obchodnej bilancie potvrdili predpoklad návratu trendu silných prírastkov exportu. Vzhľadom na vývoj v minulom roku očakáva, že júnová obchodná bilancia prinesie mierne zhoršenie. Naopak, podľa Pavla Ondrisku zo Slávie Capital prekvapujúci májový prebytok má zrejme príčinu aj v kalendárnych presunoch, keďže je možné, že časť exportov bolo presunutých až na máj.
Deficit za päť mesiacov dosiahol 10,7 miliardy korún v porovnaní s 35,8 mld. v rovnakom období minulého roka, čo znamená pokles o 70 percent. Pomer dvanásťmesačného deficitu k HDP v máji prudko klesol na 6,5 zo 7,7 percenta v apríli tohto roka.
Keďže rast exportu nezastavila ani posilňujúca sa koruna, považuje Zlacký obavy centrálnej banky o možnom škodlivom účinku silnej koruny na ekonomiku za nepodložené. Priaznivé "nálady" voči slovenskej mene vyvolané zverejnením údajov zahraničného obchodu posunie podľa neho korunu na vyššie úrovne. V tejto súvislosti očakáva zníženie kľúčových úrokových sadzieb o 50 bázických bodov v treťom štvrťroku. Blaščák však vzhľadom na posun vo zvyšovaní spotrebných daní z júla na august zmeny úrokových sadzieb centrálnou bankou v letnom období neočakáva.

Vývoj zahraničného obchodu Slovenska (saldo v mld. Sk, bežné ceny)
saldo
máj 2002 -10,9
jún -5,8
júl -6,8
august -4
september -8,2
október -13,2
november -9,5
december -13,5
január -0,9
február -2,5
marec -3,1
apríl -6,2
máj 2003 1,9
Zdroj ŠÚ SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:14