StoryEditor

Ďalší smutný rok pre cestovný ruch: Zimná sezóna nebola, letná sklamala a chýbali nám zahraniční hostia

23.11.2021, 23:00
Lyžiarske strediská márne čakali na klientov, lockdown im už v januári znemožnil vykročiť tou správnou nohou. Obmedzenia sa počas roka dotkli aj gastra, kúpeľov či múzeí.

Automobilky, banky aj poľnohospodári hýbu slovenskou ekonomikou a zamestnávajú státisíce ľudí. HN prinášajú aktuálne analýzy top domácich sektorov.

Keď v roku 2019 cestovný ruch na Slovensku prekvital, podnikatelia sa nádejali, že sa nasledujúce roky budú niesť v podobnom duchu. Za sebou mali rekordné obdobie, počas ktorého zaznamenali 6,4 milióna hostí a počet prenocovaní sa vyšplhal na 17,7 milióna.

Dnes na tieto časy spomínajú už len s trpkosťou. Segmentom otriasol príchod koronavírusu a návštevnosť i prenocovania sa už v roku 2020 prepadli približne o polovicu v porovnaní s rokom 2019.

Z jednotlivých lockdownov a následkov epidemických opatrení sa navyše prevádzkari spamätávajú doteraz. Na jazyk sa im derie pachuť sklamania, ktorú nepotlačili ani dotácie od štátu alebo covid automat. Ten totiž HoReCu znevýhodňuje a nielen reštaurácie či hotelieri neustále balansujú na hranici existenčných problémov.

HN v rámci sektorovej analýzy oslovili podniky cestovného ruchu, ktoré u nás celkovo zamestnávajú desaťtisíce ľudí, aby zhodnotili uplynulé mesiace.

Šťastný nový...
Už silvestrovské oslavy sprevádzalo výrazné obmedzenie pohybu a vidina nového začiatku s príchodom ďalšieho roka sa pre segment do reality pretaviť nestihla. To najviac pocítili prevádzky, ktoré žijú predovšetkým zo zimnej sezóny. Prímestské lyžiarske stredisko LK Baba v Pezinku malo počas zimy zatvorené a inak to nebolo ani v Ski Tále v okrese Brezno.

„Otvorení sme boli deväť dní. Pre nás to znamenalo vysoké vstupné náklady spojené s prípravou, najmä so zasnežovaním a s úpravou tratí a takmer žiadne tržby. Zjazdovku využívali bezplatne skialpinisti a deti s rodičmi na sánkovanie,“ uvádza Miroslava Lešaková, manažérka marketingu a obchodu. Situáciu trochu zachránila celoročná práca na ich golfovom ihrisku Gray Bear.

Ako tvrdí Marián Galajda, manažér komunikácie a PR spoločnosti Tatry mountain resorts, ich prevádzky pre verejnosť nefungovali tretinu roka, no zároveň mali nakontrahované energie, nakúpené zásoby...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 03 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 04 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 05 - Modified: 2024-04-04 19:56:05 - Feat.: - Title: Taliansky parlament nepodporil vyslovenie nedôvery ministerke cestovného ruchu kvôli jej aktivitám
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:44