StoryEditor

USA musia riešiť dôchodkový systém

15.03.2005, 23:00
Autor:
TASRTASR

Prezident americkej centrálnej banky Fed Alan Greenspan znova apeloval na Kongres, aby urýchlene ukotvil štátny dôchodkový systém, známy ako sociálne poistenie, na pevnú finančnú základňu. Varoval, že nečinnosť by mohla viesť k rozsiahlym rozpočtovým deficitom a zapríčiniť stagnáciu ekonomiky alebo viesť k ešte niečomu horšiemu. Greenspan v prejave pred senátnym Špeciálnym výborom pre starnutie uviedol, že nadchádzajúci odchod do dôchodku 78 miliónov ľudí z generácie baby boomer -- osôb narodených po druhej svetovej vojne v rokoch 1946 až 1964 -- výrazne zaťaží dôchodkový program a znásobí už aj tak objemné schodky štátneho rozpočtu.
Šéf Fedu opäť podporil kľúčovú úlohu reformy sociálneho poistenia zo strany prezidenta Georgea W. Busha s cieľom vytvoriť súkromné investičné účty. Ako dodal, Kongres musí podniknúť ďalšie kroky na vyriešenie finančných problémov dôchodkového programu. Parlament bude musieť zvážiť možné zníženia dávok a zvýšenia daní pred tým, ako pôjdu príslušníci generácie baby boomer na dôchodok.
Greenspan však vystríhal, že riešenie problému len zvýšením daní by bolo problematické, pretože požadovaná vysoká miera zdanenia by mohla sama o sebe "vážne zabrzdiť hospodársky rast".
Prezident Bush sa pri cestách po krajine snaží propagovať svoj reformný plán dôchodkového systému, hoci rôzne prieskumy ukázali len vlažnú reakciu verejnosti na myšlienku vytvárania súkromných účtov pre mladých pracujúcich. Demokrati sú vehementne proti tomuto plánu, hoci sami nepredložili jednotný stranícky protinávrh. Medzi niektorými republikánskymi poslancami, ktorí sa v roku 2006 budú uchádzať o znovuzvolenie, Bushova snaha o reformu sociálneho poistenia dokonca vyvoláva nervozitu.
Šéf Fedu konštatoval, že ak sa bude znižovať rast v sociálnom poistení, ako aj programoch zdravotníckej starostlivosti, bude si to vyžadovať čoraz viac štátnych zdrojov. Výdavky na tieto programy sa zvýšia z asi 8 percent HDP na asi 13 do roku 2030.
Tieto prognózy jasne naznačujú, že federálny rozpočet sa nachádza na neudržateľnej ceste, na ktorej veľké rozpočtové schodky povedú k zvýšeniu úrokových mier, povedal Greenspan. Vláda minulý rok vyprodukovala rekordný deficit 412 miliárd dolárov, čo je 11,5 bilióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:22