StoryEditor

Svätá studňa je čistá. A vzťahy v obci?

20.03.2005, 23:00
Najstaršie pútnické miesto na Slovensku -- údolie na úpätí Malých Karpát v obci Marianka -- je ako stvorené pre tých, ktorí hľadajú pokoj a miesto na oddych v prírode. Na jednom konci údolia, ktorým preteká potok, je kostol a fara, na druhom Svätá studňa, umiestnená v kaplnke za oltárom. Pramienkom z nej vyteká čistá voda, ktorej mnohí veria, že uzdravuje. Naberajú si ju nielen do pohárov, ale aj do plastových fliaš, hoci studňa nie je oficiálne uznaný neškodný zdroj pitnej vody.

Najstaršie pútnické miesto na Slovensku -- údolie na úpätí Malých Karpát v obci Marianka -- je ako stvorené pre tých, ktorí hľadajú pokoj a miesto na oddych v prírode. Na jednom konci údolia, ktorým preteká potok, je kostol a fara, na druhom Svätá studňa, umiestnená v kaplnke za oltárom. Vyteká z nej čistá pramenistá voda, mnohí veria, že uzdravuje. Naberajú si ju nielen do pohárov, ale aj do plastových fliaš, hoci studňa nie je oficiálne uznaný neškodný zdroj pitnej vody.
Pokoj v Marianskom údolí je však len zdanlivý. Za múrmi obecného úradu či fary sa už niekoľko rokov vzrušene diskutuje o tom, či kanalizácia, ktorú chce obec v tejto časti Marianky vybudovať, poškodí aj prameň a studňu. Povedie údolím, čo pôvodne navrhoval obecný úrad, alebo niekoľko metrov nad ním, ako žiada cirkev?
Aké sú to vzťahy?
V roku 2003 vznikol petičný výbor na ochranu pútnického miesta a studne, ktorý zozbieral na Slovensku viac ako 100-tisíc podpisov. Zaoberal sa nimi aj výbor Národnej rady pre životné prostredie. Starostu Marianky Jozefa Kráľa chceli nedávno odvolať prostredníctvom miestneho referenda, lebo vraj neriešil problémy obce. Nepodarilo sa. Starosta hovorí, že za všetkým je niekoľko poslancov, ktorí po zasadnutí zastupiteľstva chodia na faru referovať... "Pán farár mi škodil. Bolo to až príliš osobné, nešlo o odborné veci," hovorí Jozef Kráľ. Starosta napísal aj arcibiskupovi Sokolovi a požiadal ho, aby voči nemu vyvodil dôsledky. "Odpovedal mi, že je to v právomoci predstaveného rehole. Ten však sedí tu, v Marianke," uviedol pre HN.
Páterov projekt
V pôvodne zalesnenej časti katastra Marianky, nazvanej Panský les, sa pripravuje výstavba desiatok nových rodinných domov. Kanalizácia je jednou z nevyhnutných investícií, ktorú treba pripraviť skôr, ako budú dokončené. Obec ju pôvodne navrhovala ako gravitačnú, lebo sklon terénu je ideálny. V súlade s územným plánom jedno z potrubí malo ísť údolím okolo potoka a Svätej studne. "Rozhodol som sa, že zoženiem odborníka, ktorý naprojektuje, aby sa dali tunajšie ulice odkanalizovať a zároveň aby údolie, ktoré je pamiatkovou zónou, ostalo neporušené," vysvetľuje páter Augustín. Projektant navrhol systém vytláčania odpadových vôd prečerpávaním do iného potrubia nad údolie. Odtiaľ by gravitáciou stiekli do obce a potom do čistiarne v Devínskej Novej Vsi.
Hovorkyňa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Jana Štulajterová však pre HN uviedla, že pri odvádzaní splaškových vôd je investične aj prevádzkovo výhodnejší gravitačný variant. "Výstavba a prevádzka čerpacích staníc sú finančne náročnejšie a závisia od elektrickej energie. V prípade jej výpadku musí byť pri čerpacej stanici akumulačná nádrž s bezpečnostným prepadom do potoka," dodala. Páter Augustín tvrdí, že ak by bola kanalizácia dole pri potoku, tak vyhĺbený kanál na jej uloženie by pôsobil ako drenáž. Mohol by "stiahnuť" podzemné pramene, čo by ohrozilo výdatnosť Svätej studne.
Možno sa dohodnú
Starosta Marianky pripomína, že obec už má stavebné povolenie na vodovod a zavedenie plynu, ktoré by tiež mali ísť Mariánskym údolím. "Aj tieto siete premiestnime? Ale ako a kam? Môže sa teda stať, že ľudia na konci obce nebudú mať plyn ani vodovod." Pýtal sa zástupcov farského úradu, prečo voči tomuto zámeru neprotestovali už v roku 1998, keď sa o ňom rozhodlo. Páter Augustín priznáva, že pred šiestimi rokmi "sa tomu akosi nevenovala pozornosť. Problém začal byť aktuálnejší, až keď sa v Panskom lese začalo s prípravou stavby rodinných domov."
Predstavitelia farnosti teraz tvrdia, že obecný a farský úrad už spejú k dohode. Aj starosta pripúšťa, že investor prípravy územia na výstavbu v Panskom lese je ochotný zmeniť trasu kanalizácie a prispôsobiť ju požiadavkám cirkvi. Urobí tak za predpokladu, že farský úrad zruší vo viacerých inštitúciách svoje námietky a podania proti stavbe v Panskom lese.

Ľudia majú obavy z platieb, obci hrozí pokuta
Obyvatelia Marianky, s ktorými sme sa rozprávali, hovoria, že kanalizáciu by chceli. Nevedia však, ako by sa im vypočítalo stočné. Nemajú vodovod, len studne, a teda ani vodomery. Podľa informácie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti ako podklad na výpočet stočného sa môže použiť vodomer, ktorý si každý, kto má studňu, osadí na jej výtlačnom potrubí. Niektorí obyvatelia už zistili, že stočné by bolo oveľa nižšie ako poplatky za vyprázdňovanie žúmp. Lebo vytiahnutie a odvoz 10 kubických metrov obsahu "septika" stojí až 1 500 korún. A to je pre nich príliš veľa. Hlavný kanalizačný zberač treba v obci urobiť do 19. septembra 2006. Marianka má totiž uzatvorenú zmluvu so Záhorskou Bystricou o napojení na jej kanalizáciu. "Je jedno, či by išiel cez údolie alebo po jeho svahu," tvrdí starosta. "Keď budú domy v Panskom lese skolaudované a obecná kanalizácia z akýchkoľvek dôvodov nebude dovtedy hotová, splašková voda vyčistená čistiarňami pôjde zo sídliska do potoka," konštatuje. Farský úrad však ani s týmto variantom nesúhlasí. Ak sa termín na vybudovanie kanalizačného zberača nestihne, obec bude musieť zaplatiť pokutu milión korún. Aj to núti obecný a farský úrad, aby sa konečne dohodli.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 07:48