StoryEditor

Rast cien poľavuje, v januári pomohli potraviny

14.03.2005, 23:00
Inflácia na Slovensku klesá nepretržite už ôsmy mesiac. Znamená to, že ceny sa síce v priemere zvyšujú, ale tempo ich rastu je čoraz pomalšie. Kým ešte vlani v polovici roka dosahovala medziročná inflácia viac ako osem percent, minulý mesiac to bolo už menej ako tri percentá.

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu.

Rekord možno o rok
K historickému rekordu má však inflácia ešte stále ďaleko. Dosiahla ho v júni 2002, keď cenová hladina medziročne stúpla iba o dve percentá. "K tejto úrovni sa dostane pravdepodobne až v budúcom roku," povedala analytička ČSOB Silvia Čechovičová.
Infláciu potiahli minulý mesiac nadol najmä potraviny. Ich ceny síce štandardne v prvých dvoch mesiacoch zvyknú rásť, tentoraz však oproti januáru klesli o dve desatiny percenta. Príčinou je podľa šéfa obchodnej sekcie Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Adriána Ďurčeka zostrujúca sa konkurencia, a to nielen medzi obchodnými reťazcami, ale aj v radoch ich dodávateľov. "Siete hypermarketov a supermarketov vedia pomocou kvalitnej logistiky zabezpečiť tovary z podstatne väčšej vzdialenosti v zahraničí, na čo museli zareagovať aj naši výrobcovia," povedal Ďurček. Lacnejšie bolo mäso, najmä bravčové. Zdraženie spôsobil zmier medzi poľnohospodármi a spracovateľmi. Vlaňajšie spory medzi nimi totiž viedli k zvýšeniu cien mäsa a teraz nastáva uvoľnenie. "Pochopili, že náš trh je veľmi malý a začali spolupracovať," doplnil Ďurček.

"Lidlov efekt" pominul
Už tradične boli začiatkom roka vyššie ceny ovocia a zeleniny. Napríklad šalátové uhorky boli oproti januáru drahšie až o tretinu, karfiol, paradajky a hrozno približne o desatinu. Za zdražením sú sezónne vplyvy a zmiernenie konkurenčných bojov medzi obchodnými reťazcami. Koncom roka zelenina prudko zlacnela pre príchod reťazca Lidl, ktorý vyvolal cenovú vojnu. "Nový reťazec sa už na trhu usadil a ceny sa vracajú na pôvodnú úroveň," skonštatoval Ďurček.
Minulý mesiac ešte zdražela doprava (zdraženie mestskej verejnej dopravy vo veľkých mestách kvôli výpadku rozpočtových príjmov po fiškálnej decentralizácii), bývanie, voda, energie, zdravotníctvo a reštauračné služby. Lacnejšie boli okrem mäsa aj odevy, obuv, alkoholické i nealkoholické nápoje, nábytok a vybavenie domácností. Vďaka posilňovaniu slovenskej koruny bola podľa Ďurčeka lacnejšia aj elektronika, ktorá sa väčšinou dováža zo zahraničia.

Hypermarkety a úrokové sadzby
Inflácia by v nasledujúcich mesiacoch mala naďalej klesať. "Ohlásený príchod ďalších supermarketov by mal priaznivo pôsobiť na ceny potravín aj v tomto roku," povedala Čechovičová. Spomalenie inflácie zrejme nenechá v nečinnosti centrálnu banku. "Rast spotrebiteľských cien sa spomaľuje viac ako očakáva NBS a trh, preto Slovensko zrejme čaká pokles základnej úrokovej sadzby na úroveň v eurozóne," domnieva sa analytik ING DSS Pavol Ondriska. Základná sadzba NBS je tri percentá, teda o percento viac ako menovej únii.

Inflácia a ceny potravín
(medzimesačné zmeny v %)

2004

Celková inflácia

Potraviny

január 4,4 0,4
február 0,8 0,2
marec 0,1 -0,4
apríl 0,0 -1,0
máj 0,4 0,6
jún 0,2 0,5
júl 0,3 0,6
august -0,1 -1,0
september 0,0 -0,7
októbrer 0,0 -0,5
november -0,1 -0,7
december -0,2 -0,3

2005

január 1,7 1,5
február 0,3 -0,2
Zdroj: Štatistický úrad SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:55