StoryEditor

Po vrchole pád? Slovenská oceľ je na výslní, ohrozujú ju však problémy iného top odvetvia

29.11.2021, 23:00
Po historicky najväčšom prepade trhu v Európe zažívajú hutníci v tomto roku nevídané oživenie. To však nebude trvať večne, zhodujú sa analytici. Zhoršiť podmienky má chladnúci dopyt, nižšie ceny výrobkov, väčšia aktivita lacných výrobcov z tretích krajín aj komplikovaná situácia na trhu s energiami.

Vypínanie vysokých pecí, prepúšťanie a slabšie vyhliadky do blízkej budúcnosti. To boli problémy, ktorým čelili európski oceliari vlani, medzi nimi aj košická Steelka. Pre pandémiu zaznamenal sektor historicky najväčší prepad dopytu, keď sa znížil záujem o produkty hutníkov v stavebnom aj automobilovom priemysle. Do toho nepoľavila lacná konkurencia z tretích krajín a nepomohla ani stúpajúca cena emisných povoleniek a železnej rudy.

Karta sa však otočila a hutníci sú na vlne rastu. Sektor, ktorý v Únii zamestnáva 3,3 milióna ľudí, aktuálne zažíva nevídaný rast, ktorý však na druhej strane kompenzujú výkyvy na trhu s cenami energií. Hutníctvo v posledných mesiacoch dokázalo, že je jedným z pilierov, na ktorý sa môže slovenská ekonomika spoľahnúť, najmä po prepadoch v oblasti služieb.

Kapitáni priemyslu už však zrejme pomaly vidia na koniec zlatého obdobia. Ten by mali sprevádzať vyššie náklady, nižšie ceny koncových výrobkov, pomalé ochladenie dopytu aj vyššia aktivita producentov z tretích krajín. HN sa preto pozreli na odvetvie, ktoré teraz síce profituje, ale už čoskoro môže opäť balansovať na hranici ziskovosti a konkurencieschopnosti.

Rok 2021 a oživenie dopytu
Zatiaľ čo rok 2020 sa podľa Európskej asociácie výrobcov ocele – Eurofer, niesol v znamení historického prepadu v oblasti spotreby vyše 10 percent, tento rok by mali trhy Únie pocítiť rast na úrovni ôsmich percent. Segment ťahá najmä stavebnícky sektor. Situácia by bola ešte lepšia, keby nebol automotive vo veľkej miere spomalený čipovou krízou.

Situácia je preto naklonená aj našim výrobcom, čo potvrdzujú ich mimoriadne dobré hospodárske výsledky. Dopyt po oceli je taký veľký, že aktuálne výrobcom neprekážajú ani rekordné dovozy z tretích krajín. Košická huta napríklad beží na sto percent produkcie a o jej výrobky je obrovský záujem. „Priemyselný sektor zažíva silné oživenie a dobieha straty zaznamenané vlani, čo pozitívne vplýva aj na oceliarov. Predpokladáme, že táto situácia by mala pokračovať až do konca tohto roka,“ uviedol Axel Eggert, generálny riaditeľ Eurofer.

Z červených čísiel do ziskov
Košická Steelka vlani po deviatich mesiacoch vygenerovala stratu na úrovni takmer 24 miliónov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 02 - Modified: 2024-04-05 14:03:59 - Feat.: - Title: Juhovýchodnú Áziu zasiahla vlna horúčav, zatvárajú školy a usychá úroda 03 - Modified: 2024-04-02 22:01:36 - Feat.: - Title: Pece hutníkov z Oravy ožívajú. Fabrika naberá nových ľudí, láka najmä na vyššie mzdy 04 - Modified: 2024-04-02 22:00:00 - Feat.: - Title: Krajiny, ktoré sú rajom batôžkárov s menším rozpočtom. Pozrite si skvelé tipy na nízkonákladový výlet 05 - Modified: 2024-03-27 06:30:00 - Feat.: - Title: Vstup zakázaný! Ostrovu Morgan vládnu tisíce pokusných makakov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:43