StoryEditor

Ročný plán za deväť mesiacov

10.10.2005, 00:00
Nadmerne vysoký rozpočtový deficit verejného sektora v Maďarsku za deväť mesiacov tohto roka už presiahol pôvodný celoročný plán. Iba v dôsledku nedávneho prehodnotenia prognóz ministerstvom financií smerom nahor schodok napokon zostal tesne pod zvýšenou očakávanou ročnou úrovňou.

Nadmerne vysoký rozpočtový deficit verejného sektora v Maďarsku za deväť mesiacov tohto roka už presiahol pôvodný celoročný plán. Iba vďaka nedávnemu prehodnoteniu prognóz ministerstvom financií smerom nahor schodok napokon zostal tesne pod očakávanou ročnou výškou.
Na konci septembra stúpol deficit verejných financií Maďarska už na 1059,5 miliardy forintov (4,2 miliardy eur), čo znamená podiel 4,75 percenta hrubého domáceho produktu. Informovalo o tom ministerstvo financií. Celoročný deficit bol plánovaný na 1 022,6 miliardy forintov. Ministerstvo však pod tlakom zhoršujúcich sa vyhliadok bilancie nedávno muselo zvýšiť očakávanú hodnotu verejného schodku v tomto roku o 50 miliárd na 1 072 miliárd forintov. Znamená to, že deväťmesačný deficit tvorí 98,8 percenta tejto sumy. Je to značne menej ako vlani v rovnakom období, keď schodok dosiahol až 112,7 percenta ročného plánu, a o trochu viac ako v roku 2003 s podielom 97,3 percenta. Úplne najhoršie to bolo vo volebnom roku 2002, keď podiel deficitu po deviatich mesiacoch vyskočil až na 149,6 percenta plánu na celý rok.
Nutné korekcie
"Deficit verejných financií dosiahne šesť až sedem percent, kvôli čomu sa zvýši aj štátny dlh. Z 58 percent v roku 2004 pravdepodobne stúpne na 60 percent v roku 2005," predpokladá riaditeľ Medzinárodného centra ekonomického rastu v Európe ICEG Pál Gáspár. Bez výrazných korekcií verejných výdavkov je podľa neho nemysliteľné zavedenie eura v krajine v zatiaľ nezrušenom termíne v roku 2010. V budúcom roku sú v Maďarsku parlamentné voľby, takže korekcie výdavkov môžu byť reálne až v roku 2007, no zrejme nebudú mať potrebnú mieru. Rast ekonomiky v krajine by mal v tomto roku dosiahnuť 3,6 percenta a o rok do štyroch percent. Minulý rok to bolo podľa spresnených údajov 4,6 percenta oproti pôvodným 4,2 percenta.
Kritika doma i zvonka
Minister financií János Veres nedávno už priznal nereálnosť plánovaného rozpočtového deficitu v tomto a budúcom roku na pôvodnej úrovni 3,6 percenta a 2,9 percenta HDP. Najnovšie prognózy schodku verejného sektora na oba roky už hovoria o 6,1 percenta a 4,7 percenta. Vlani dosiahol deficit v Maďarsku podľa spresnených údajov štatistického úradu Európskej komisie 5,4 percenta HDP. Maďarsko má nielen najpomalší rast ekonomiky medzi novými členmi EÚ, ale aj najhoršie vyhliadky na vstup do eurozóny. Aj medzinárodné organizácie a odborníci už čoraz viac kritizujú vládu v Budapešti za jej nezodpovednú rozpočtovú politiku a odkladanie nevyhnutných reforiem vo verejnom sektore.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:04