StoryEditor

Fico ustúpil koaličným partnerom

22.11.2006, 23:00
Tretí sektor tak nepríde o dve percentá z daní od firiem, paušálne výdavky pre remeselníkov zostanú na 60 percentách, SNS dostane z rozpočtu o pol miliardy viac na železničnú dopravu.

Tretí sektor tak nepríde o dve percentá z daní od firiem, paušálne výdavky pre remeselníkov zostanú na 60 percentách, SNS dostane z rozpočtu o pol miliardy viac na železničnú dopravu a do rozpočtu Matice Slovenskej príde namiesto šestnástich 40 miliónov korún. Za týchto podmienok získa návrh budúcoročného štátneho rozpočtu podporu v parlamente.
Na nových podmienkach sa včera v noci dohodli šéfovia vládnych strán.
Len zrušenie dvoch percent z daní firiem malo do rozpočtu priniesť vyše 600 miliónov korún. O tie takto ministerstvo financií príde. Spolu s ďalšími požiadavkami koaličných partnerov bude dopad na budúcoročný rozpočet cez miliardu korún. To však bude musieť minister financií Ján Počiatek riešiť neskôr. Napriek účasti niektorých ministrov sa on sám totiž koaličných rokovaní o rozpočte nezúčastnil.
Mečiarovo víťazstvo
Premiér Robert Fico včera vyhovel požiadavke lídra ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara, ktorý už dlhodobo tvrdil: Ak mimovládky prídu o peniaze, nepodporíme balík daňových zákonov v parlamente (dane sú hlavným príjmom rozpočtu). Ministerstvo financií by v tom prípade malo problém s presadením ďalších priorít.
"Dohodli sme sa, že sa zachová dvojpercentná asignovaná daň pre právnické osoby na presný vymedzený okruh aktivít," povedal po rokovaní koalície Fico. Mimovládne organizácie tak budú môcť peniaze použiť len na zdravotníctke, sociálne, kultúrne a športové aktivity. Odpadnúť by mali prípady, kedy firmy posielali peniaze z daní na účelovo vytvorené organizácie.
Zbytočné úsilie
Nové pravidlá pre asignovanú daň prichádzajú tri dni potom, čo poslanec Smeru Ľubomír Petrák na parlametntnom výbore po dohode s ministerstvom financií predložil celkom inú alternatívu. Jeho návrh mal síce takisto zachrániť asignáciu dane, no firmy by mohli tretiemu sektoru najviac milión korún, a to iba za tento rok. Po rokovaní vlády sa však tento návrh stal bezpredmetný, keďže nemal podporu celej vládnej trojky a tá ho nakoniec zmietla zo stola.
V roku 2008 sa podľa pôvodného poslaneckého návrhu Ľubomíra Petráka mal systém pomoci mimovládkam vrátiť k darom. Tie by boli oslobodené od daní, aj to však len do jedného percenta základu dane. Podľa hovorcu rezortu financií Miroslava Šmála mala byť Petrákova úprava novely výsledkom politickej dohody a určitým kompromisom. "Aj keď to nie je náš pôvodný návrh, teda úplné zrušenie asignácie dane pre právnické osoby, sme s ním spokojní," povedal Šmál.
Podporu mu nevyjadril ani sám premiér. "Návrh je podaný, ale my sme došli k politickému záveru, že asignovaná daň zostáva. Pripúšťam, môžu byť nejaké technické veci upravené počas schôdze Národnej rady," povedal Fico. Nevylúčil tak, otázku, či bude mať poukazovanie daní aj iné obmedzenia, ktoré obsahoval Petrákov návrh.
Mimovládne organizácie môžu byť rady, keďže Petrákova idea sa im vôbec nepozdávala. "Tento návrh odmietame úplne a zásadne," povedal Milan Andrejkovič z 1. slovenského neziskového servisného centra. Zástupcom tretieho sektora sa nepáčili finančné obmedzenia. Okrem miliónovej hranice pre firmy totiž návrh ponechával aj minimálnu čiastku, ktorú by mohli odviesť fyzické osoby. Z pôvodného návrhu ministerstva financií 250 korún ju však znížil na sto korún. "Aj keď sa návrh tváril ako ústretový krok voči nám, oba limity spôsobia, že aj keď sa dve percentá zachovajú, najväčšie firmy ich aj tak nebudú môcť odviesť," povedal Andrejkovič.

01 - Modified: 2003-04-14 12:19:42 - Feat.: 0 - Title: Amerika vojnu zvládla, mier si žiada viac
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:45