StoryEditor

Prípravy na eurodotácie finišujú

22.03.2004, 23:00
Európska komisia opäť požiadala Slovensko, aby urýchlene doriešilo problémy v pripravenosti na čerpanie agrárnych dotácií. Ide o dobudovanie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) vrátane funkčného Integrovaného administratívneho kontrolného systému (IACS). Je to nevyhnutný predpoklad na vyplácanie priamych platieb a ďalších peňazí na podporu poľnohospodárstva a vidieka z Európskej únie.

Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá vznikla 1. decembra 2003 zo sekcie ministerstva pôdohospodárstva, agentúry SAPARD a Intervenčnej platobnej agentúry, sa v súčasnosti pripravuje na akreditáciu. Prebieha v nej predakreditačná previerka v zmysle nariadení Európskeho spoločenstva. Previerku uskutočňuje audítorská spoločnosť Deloitte & Touche, s ktorou bola podpísaná zmluva 3. marca tohto roka, povedal pre HN pracovník PPA Juraj Šesták. Dodal, že sústavne prebiehajú aj technické rokovania s Európskou komisiou, ktorá dostáva pravidelné informácie o postupe prác.
Podľa Dušana Kráľa, generálneho riaditeľa dodávateľskej spoločnosti AXA, je systém IACS už funkčný a úspešne prešiel záťažovými skúškami. AXA ako systémový integrátor a dodávateľ častí IACS pripravuje predtlač žiadostí o prvé eurodotácie. "Školíme novoprijatých pracovníkov agentúry tak, aby do začiatku mája, keď bude potrebné podávať žiadosti o prvé priame platby z Bruselu, boli všetky regionálne pracoviská pripravené," uzatvoril Kráľ.
V týchto dňoch smerujú na pracoviská PPA dodávky vybavenia financované z programu Phare. Bratislavská spoločnosť Ditec vyhrala verejnú súťaž na dodávku softvérových licencií za 218,7-tisíca eur a počítačového vybavenia. Nitrianska Net Systems dodá generátor za 29-tisíc eur a informačno-technologické vybavenie za 245,3-tisíca eur zas bratislavská spoločnosť Bull Slovakia. "Hoci kontrakt predpokladá dokončenie dodávok 19. mája, chceme rozviezť a inštalovať osobné počítače, tlačiarne, záložné zdroje, skenery a datavideoprojektory na regionálne pracoviská už do 4. apríla," povedal riaditeľ Bull Slovakia Ondrej Groško.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:04