StoryEditor

Ľudia z domov sú zneistení

11.08.2005, 00:00
V zápase poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja so županom Milanom Belicom sú okrem stámiliónových súm aj osudy stoviek ľudí z takmer tridsiatich domovov dôchodcov, penziónov a ďalších sociálnych zariadení v Nitrianskom kraji. Hrozí, že v októbri nedostanú peniaze na základné služby -- stravovanie, ubytovanie, energie. Belica totiž stále odmieta podpísať zmluvy s odôvodnením, že by tým spôsobil Nitrianskemu kraju miliónové škody. Ak by ich podpísal, správu sociálnych zariadení by prebrali nedávno založené neziskové organizácie.

V zápase poslancov Nitrianskeho samosprávneho kraja so županom Milanom Belicom sú okrem stámiliónových súm aj osudy stoviek ľudí z takmer tridsiatich domovov dôchodcov, penziónov a ďalších sociálnych zariadení v Nitrianskom kraji. Hrozí, že v októbri nedostanú peniaze na základné služby - stravovanie, ubytovanie, energie.
Belica totiž stále odmieta podpísať zmluvy s odôvodnením, že by tým spôsobil Nitrianskemu kraju miliónové škody. Ak by ich podpísal, správu sociálnych zariadení by prebrali nedávno založené neziskové organizácie.

Zámer poslacov
"Poslanci zámerne schválili uznesenie tak, aby vznikla patová situácia a mohli hovoriť - keby si to bol podpísal, bolo by aspoň nejaké riešenie," reaguje Belica. Za takéhoto stavu nemôže uvoľniť peniaze pre domovy. "Nemal by som na to právny titul," vysvetlil župan Nitrianskeho kraja.
Situáciu začal riešiť podaním podnetu prokurátorovi, aby posúdil, či uznesenie je v súlade so zákonom. Ak nie je, prokurátor požiada poslancov, aby ho zrušili. V prípade, že to neurobia, môže sa obrátiť na krajský súd. "Ten môže uznesenie definitívne zrušiť," doplnil Belica. Na prokuratúre HN kvôli dovolenkám nevedeli povedať, v akom štádiu sa podanie nachádza.

Diskriminácia záujemcov
Transformácia vyvoláva v domovoch neistotu. Ich obyvatelia sa boja zdražovania. "Mám strach z toho, že nám zdvihnú poplatky a neviem, čo sa stane, keď to nebudem vládať platiť," povedal Jozef Hederváry z domova dôchodcov v Nových Zámkoch.
Riaditelia sa zas obávajú čistiek a prepúšťania. "Myslím si, že v prípade poslancov nejde iba o charitu, ale sú tam aj iné záujmy," reaguje šéfka domova dôchodcov a sociálnych služieb v Radošine v okrese Topoľčany Alena Gáliková. Jej kolegyňa z Horných Obdokoviec Mária Mackovičová sa zasa cíti diskriminovaná, pretože aj ona uvažovala o založení neziskovky. "Malo sa to robiť cez verejnú súťaž, aby sa do transformácie mohli zapojiť viacerí záujemcovia a zvíťazili najlepší," skonštatovala Mackovičová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:38