StoryEditor

Česi prijali volebný rozpočet

04.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Česká poslanecká snemovňa v piatok schválila štátny rozpočet na rok 2006. Štát bude hospodáriť so schodkom 74,4 miliardy korún, príjmy majú dosiahnuť 884,4 miliardy a výdavky 958,8 miliardy českých korún. Zákon o rozpočte teraz mieri k prezidentovi, Senát o ňom nerokuje.
Ekonómovia rozpočet od začiatku kritizujú. Upozorňujú na fakt, že vláda kvôli voľbám zabudla šetriť. "Rozpočet možno ťažko označiť za úsporný," povedal analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. Silný rast ekonomiky podľa neho vytvoril väčší priestor na pokrytie rozpočtových priorít i vyšších dodatočných požiadaviek než v minulých rokoch. Tým sa načas zakryla skutočnosť, že z reformy verejných financií prijatej začiatkom volebného obdobia zostalo torzo.
Výška príjmov je podľa analytikov značne nadhodnotená. Rovnako nový rozpočet vníma aj opozičná ODS. Minister financií Bohuslav Sobotka to však odmieta.
Rozpočet podľa neho zabezpečuje dôstojnú valorizáciu dôchodkov. Výdavky na vedu a výskum sa v roku 2006 majú zvýšiť o desať percent. Rozpočet tiež počíta s tým, že v budúcom roku sa zvýšia prostriedky na platy zamestnancov vo verejnej sfére.
Tohtoročný rozpočet bol schválený so schodkom 83,6 miliardy českých korún. Vďaka lepšiemu výberu daní však nakoniec zrejme skončí so schodkom okolo 50 miliárd.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:47