StoryEditor

Preukaz je zadarmo

02.05.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Ministerstvo zdravotníctva od 1. mája fakticky zrušilo poplatok za vydanie Európskeho preukazu zdravotného poistenia. Nespoplatňovanie vydania docielilo stanovením výšky poplatku na 0 korún, podobne, ako to bolo s poplatkami za návštevu lekára a hospitalizáciu.
Preukaz by si mal vybaviť každý poistenec, ktorý plánuje krátkodobé cesty do členských štátov EÚ a to vrátane dovoleniek, služobných ciest, brigád, stáží, študijných pobytov a pod. Na vydanie preukazu je potrebné podať žiadosť v pobočke zdravotnej poisťovne alebo ju poslať poštou. Preukaz sa vydáva do 30 dní odo dňa podania žiadosti a platí päť rokov.
Právo na potrebnú zdravotnú starostlivosť má na jeho základe v členských štátoch EÚ každý poistenec zo Slovenska. Okrem členských štátov EÚ sa to týka aj Nórska, Islandu, Lichtenštajnska a Švajčiarska, ktoré sú súčasťou Európskeho hospodárskeho priestoru. Potrebná zdravotná starostlivosť je taká, ktorú vyžaduje aktuálny zdravotný stav pacienta a nemožno jej poskytnutie odložiť do času návratu poistenca domov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:11