StoryEditor

Zákonník práce sa má zmeniť v marci

13.11.2006, 23:00
Zákonník práce by mal nadobudnúť novú tvár v marci budúceho roka. Ministerstvo práce v súčasnosti pracuje na jeho novele, ktorú chce mala predložiť vládnemu kabinetu v začiatkom budúceho roka.

Zákonník práce by mal dostať novú tvár v marci budúceho roka. Ministerstvo práce pracuje v súčasnosti na jeho novele, ktorú chce predložiť vládnemu kabinetu začiatkom budúceho roka. "Všetko je zazmluvnené. Máme zatiaľ prísľub, že by nový Zákonník práce mohol platiť od marca, najneskôr však od druhého polroka 2007," tvrdí hovorca Konfederácie odborových zväzov Ľubomír Čierny.
Práva zamestnancov
Novela zákonníka by mala podľa hovorkyne ministerstva práce Oľgy Škorecovej zabezpečiť posilnenie základných práv zamestnancov, spresniť obmedzovanie reťazovitého uzatvárania pracovných pomerov na dobu určitú či odstrániť diskrimináciu zamestnancov zamestnávaných agentúrami dočasného zamestnávania. "Proces je rozbehnutý. Je to úloha zjazdu, za ktorou si ideme," povedal Čierny. Pripravované zmeny kritizujú zamestnávatelia aj opozícia. Podľa Republikovej únie zamestnávateľských zväzov by Zákonník práce, naopak, potreboval skôr viac flexibility, keďže už v súčasnosti je dosť rigidný. "Návrh zatiaľ plánuje jeho znepružnenie, čo je na škodu," tvrdí hovorca únie Martin Hošták. Novela podľa neho sťaží nezamestnaným možnosť získať prácu. Zamestnávatelia preto navrhujú, aby sa uľahčilo napríklad uzatváranie alternatívnych foriem zamestnávania na kratší pracovný úväzok či pracovné zmluvy aj na základe ústnej dohody a podobne.
Test HZDS
Opozícia čaká, že hlasovanie o zmenách v Zákonníku práce bude skúškou ĽS-HZDS. "Tam sa ukáže, aký politický a programový rys vládne v HZDS, či zničíme Zákonník práce, ktorý viedol k investíciám, k poklesu nezamestnanosti, alebo sa vrátime do takých komunistických vôd, keď sme bránili ľudom robiť a zarobiť," povedal líder SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda v nedeľňajšej relácii TV Joj Politika.sk. Hnutie svoj postoj k úpravám v Zákonníku práce zatiaľ tají. "Zatiaľ si pripravujeme stanoviská odborníkov. Spoločné stanovisko prijmeme pred rokovaním výborov koncom tohto mesiaca," povedal pre HN poslanec za HZDS Tibor Mikuš.

Plánované zmeny v zákonníku
- zabezpečiť posilnenie základných práv v oblasti práv zamestnancov
- spresniť obmedzovanie reťazovitého uzatvárania pracovných pomerov na dobu určitú
- odstrániť diskrimináciu zamestnancov zamestnávaných agentúrami dočasného zamestnávania
- posilniť účasť zamestnancov a zvýšiť ich ochranu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:13