StoryEditor

Pri jedle sa nebude dať fajčiť

05.11.2006, 23:00
Zákaz fajčiť, a to vo všetkých reštauráciách. Táto, pre fajčiarov iste neradostná predstava, by sa mala stať realitou, ak prejde novela zákona o ochrane nefajčiarov, ktorú pripravuje Úrad verejného zdravotníctva.

Zákaz fajčiť, a to vo všetkých reštauráciách. Táto, pre fajčiarov iste neradostná predstava, by sa mala stať realitou, ak prejde novela zákona o ochrane nefajčiarov, ktorú pripravuje Úrad verejného zdravotníctva. Doteraz musia byť priestory pre fajčiarov a nefajčiarov v reštauráciách oddelené. V praxi sa tak často deje iba tabuľkou, prestavať podnik kvôli tomu netreba..
"Našou ambíciou je zakázať v reštauráciách fajčenie. Potom by sa už nemuselo uvažovať ani o stavebných zmenách v reštauráciách," zdôrazňuje Robert Ochaba z Centra kontroly tabaku Úradu verejného zdravotníctva. Novela má byť hotová najneskôr do februára 2008. Podľa neho nový zákon spresní reštauračné zariadenia, kde bude fajčenie celkom zakázané. Toto nariadenie sa však nemá vzťahovať na pohostinstvá nižšej kategórie a dedinské krčmy. Lebo tam by sa nedal zákaz vymôcť.
Tržby v ohrození?
Väčšina majiteľov reštaurácií, pubov a barov na Slovensku sa obáva, že ak novela celkom zakáže fajčenie, výrazne im klesnú tržby. Vo viacerých európskych štátoch však nefajčiarske reštaurácie majú vyšší zisk ako fajčiarske.
Napríklad britské pohostinstvá, ktoré zakázali fajčenie, zvýšili v auguste až septembri zisk oproti obdobiu, keď ešte fajčiarov tolerovali, takmer o 12 percent. Podobné výsledky dosiahli aj v USA, pričom tabakové firmy predpovedali opak.
"Nefajčiarske bary alebo puby by sa dobre uživili aj na Slovensku," predpokladá editor internetového portálu KamNaPivo.sk Michal Wagner. Reštaurácie v krajinách, kde sa už nedá zapáliť cigareta, mali najprv dva až tri mesiace nižšie tržby, ale potom im vzrástli a teraz sú na tom lepšie.
Zákaz fajčenia v reštauráciách už prijali, alebo ho pripravujú v takmer desiatich európskych štátoch vrátane Anglicka, Talianska, Francúzska a Nemecka. Podobne je to aj v USA a Číne. "Takéto riešenie u nás mešká, ale medzinárodný trend nebudeme môcť ignorovať. Skôr či neskôr sa prispôsobíme," predpokladá predseda Občianskeho združenia Stop fajčeniu Peter Šťastný.
Deravý zákon
Okrem zákazu fajčenia z obavy pred stratou zárobkov sa majitelia stravovacích podnikov bránia aj stavebným úpravám priestorov, ktoré by oddelili fajčiarov od nefajčiarov. "Stavebne oddeliť fajčiarsku časť nie je v mnohých prípadoch ani technicky možné. Okrem toho sa reštaurácie využívajú aj na väčšie spoločenské podujatia," vysvetľuje prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzana Šedivá. Táto povinnosť už mala byť aj v zákone o ochrane nefajčiarov, no nedostala sa tam.
Námietky majiteľov reštaurácií voči ich prestavbe uznáva aj Šťastný. "Najmä v štýlových reštauráciách by to bola hlúposť." Keďže to nie je riešenie, jedinú možnosť ako chrániť nefajčiarov, vidí v zákaze fajčenia.
Zo stravovacích zariadení sa dnes nesmie fajčiť len v cukrárňach a zariadeniach rýchleho stravovania.

Reštauráciám sa nedarí
Podľa údajov Štatistického úradu tržby hotelov a reštaurácií v minulom a tomto roku rástli. Kým napríklad v januári 2005 boli 2,44 miliardy korún, v januári tohto roku už 3,13 miliardy. V júli 2005 utŕžili 3,23 miliardy a počas tohtoročného júla 3,72 miliardy korún. Samotné reštaurácie však na tom nie sú až tak dobre. Ich tržby sa vlani znížili asi o tretinu a boli približne 15 miliárd korún.

01 - Modified: 2003-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Schreyerová - text pod foto
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 11:43