StoryEditor

Bez zisku nebude ani rozvoj

16.01.2007, 23:00
Cena vody. Predseda Správnej rady Asociácie vodárenských spoločností Daniel Gemeran pre HN.

V čase, keď sa prijímala regulačná politika štátu na roky 2007 až 2009, ste upozorňovali, že nie je v súlade s koncepciou vodohospodárskej politiky. Vodárenským firmám podľa vás negarantovala dostatok zdrojov na potrebné investície. Potvrdili to ceny schválené na tento rok?
- Regulačný úrad na tento rok znížil ceny vodného a stočného. Domácnosti zaplatia v priemere menej o 4,1 percenta a ostatní odberatelia vody o 6,3 percenta. To výrazne znižuje mieru primeraného zisku vodárenských spoločností. Od roku 2004 klesá každoročne asi o polovicu. Úrad stanovil nižšiu mieru primeraného zisku a na základe toho nižšie ceny za vodné a stočné. Pri takýchto podmienkach sa nedá infraštruktúra vodného hospodárstva obnovovať želateľným tempom.
Obyvatelia sú však spokojní, lebo po dlhom čase im ceny za vodu a odkanalizovanie klesli...
- Spotrebitelia síce môžu byť spokojní, ale len krátkodobo. My si uvedomujeme stredno- a dlhodobé dôsledky takejto regulácie cien. Stav infraštruktúry vodného hospodárstva je nevyhovujúci a treba ho obnovovať. Ale v súčasnosti je to veľmi obťažné.
Pred rokom vláda pripravila koncepciu vodohospodárskej politiky do roku 2015. Vodárenské spoločnosti by sa na jej napĺňaní mali podieľať asi 30 miliardami korún. Dokážu to?
- V roku 2005 vytvorili zisk okolo 900 miliónov korún. Ale v tomto roku to bude len okolo 100 miliónov. To znamená, že za osem rokov za týchto podmienok nemôžeme mať zisk desiatky miliárd korún, ale len necelú miliardu. Upozorňujem, že záväzok výrazne pokročiť v rozvoji vodárenských a kanalizačných sietí, ako aj vo výstavbe čistiarní odpadových vôd, prijala voči Európskej únii vláda. Nie vodárenské spoločnosti.
Ak záväzky vláda nesplní, hrozia nám od Bruselu sankcie?
- Samozrejme. Vodárenské spoločnosti zodpovedajú len za svoj majetok a vodárenské siete budú rozvíjať iba v miere, na akú majú peniaze. Regulačný úrad v súčasnosti pracuje na výnose, ktorým stanoví postup cenotvorby na budúci rok. Veríme, že situácia z tohto roku sa nebude opakovať.
Ďalšie zvyšovanie cien vodného a stočného môže spôsobiť, že na nové vodovody sa domácnosti nepripoja. Neobávate sa toho?
- Skôr ako sa začne stavať nový vodovod, obyvatelia majú možnosť povedať, či ho chcú alebo nie. Do roku 2015 ostáva čoraz menej času. Čím ďalej, tým viac bude realizácia vodohospodárskej politiky pre nedostatok financií problematickejšia. Veľa závisí aj od postoja starostov, primátov, ďalších komunálnych politikov a ich programových priorít.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:46