StoryEditor

Slováci sú čoraz zadlženejší

20.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Slováci si zvykajú na život na dlh. Dokazuje to prudký rast spotrebiteľských úverov od bánk. Ich objem ku koncu júna tohto roka stúpol oproti decembru 2005 asi o tretinu na 32,4 miliardy korún. V celkovej sume úverov však Slováci stále výrazne zaostávajú za priemerom Európskej únie. Povedal to výkonný riaditeľ Asociácie bánk Ladislav Unčovský. "Je kam rásť a ľudia si stále v podstate môžu požičiavať viac," myslí si. Kým podiel všetkých úverov na vytvorenom hrubom domácom produkte Slovenska vlani dosiahol 8,9 percenta, priemer EÚ bol 55 percent.
Napriek tomu sú s požičiavaním si problémy. Podľa tohtoročného prieskumu Európskej komisie takmer polovica Slovákov vôbec nepozná svoje práva, keď si berie spotrebný úver. Iba zhruba desatina konštatovala, že sú o svojich právach dostatočne informovaní. Aj preto sa komisia pustila do informačnej kampane o spotrebiteľských úveroch.
Nedostatky v ochrane spotrebiteľa vidí Unčovský hlavne v tom, že legislatíva je roztrieštená medzi viaceré ministerstvá a v príliš veľkom počte organizácií, ktoré sa venujú tejto problematike. "Gesciu nad ochranou spotrebiteľa má ministerstvo hospodárstva, kým v únii väčšinou spadá pod rezort spravodlivosti," naznačil. Garantom zákona o spotrebiteľských úveroch je zasa ministerstvo financií, dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:29