StoryEditor

Ťah na separovaný zber

14.12.2006, 23:00

V oblasti hygieny balenia najmä potravín, ale aj v ďalších sférach spotreby, rastie význam používania kovových obalov zo železa, z ocele, hliníka a jeho zliatin. Tieto obaly majú navyše výborné predpoklady pre technologicky dostupnú recykláciu. Pre tieto jednoznačné technologické výhody bude mať podľa odborníkov spotreba kovových obalov aj v Slovenskej republike stúpajúci trend. Viac o tejto téme v rozhovore s vedúcim sektora kovových obalov Recyklačného fondu Ing. Petrom Širicom.

Vášho špecializovaného pracoviska sa tento fakt bytostne dotýka. Čo to pre vás znamená?
-- Predovšetkým to, že na túto situáciu musí Recyklačný fond, a osobitne náš sektor kovových obalov, ktorý sa tejto problematike profesionálne venuje, reagovať prijímaním konkrétnych účinných opatrení. V tomto smere by som zdôraznil najmä potrebu klásť akcent na zavedenie a udržanie účinného separovaného zberu kovových obalov. Časy, keď sa pri zbere šrotu miešalo všetko so všetkým, ak to len trochu malo niečo spoločné s kovom -- od koľajníc a ťažkých konštrukcií, až po staré sudy, hrnce, cyklopásku a prázdne obaly od sardiniek či iných konzerv -- sú totiž dnes už nenávratne minulosťou. Spôsobovalo to množstvo praktických problémov a zásadne znižovalo efektívnosť zhodnocovania tohto cenného druhu odpadu.

Na koho pri tomto zameraní najviac sústreďujete pozornosť?
-- Predovšetkým na miesta, kde odpad z kovových obalov vzniká -- teda na výrobnú a komunálnu sféru. Kovové obaly sa používajú na balenie širokého spektra tovarov určených na priemyselné spracovanie alebo balenie potravinárskych výrobkov, kozmetických výrobkov, drogériových tovarov atď. Miestom vzniku odpadov z kovových obalov sú najčastejšie domácnosti, ale aj strojársky, hutnícky, polygrafický, poľnohospodársky, chemický, potravinársky, elektronický priemysel a pod. Problém separácie zberu, zvozu, triedenia, preskladnenia a recyklácie odpadov z kovových obalov je z toho dôvodu potrebné riešiť komplexne. Pritom treba zohľadniť aj legislatívne, ekologické, surovinové, ekonomické, technologické a technické podmienky recyklácie kovových obalov.

Čo sa v tomto smere už urobilo a čo bude pre váš sektor prioritou?
-- Sektor kovových obalov posudzoval do novembra 2006 celkovo 160 projektov. Z celkového počtu posudzovaných projektov bolo schválených 88 viackomoditných a jeden jednokomoditný projekt. V jednokomoditnom projekte sa riešila technológia spracovania tenkostenných kovových obalov. Viackomoditné projekty sú zamerané na riešenie separovaného zberu v projektoch združení, miest a obcí. Riešenie problematiky separovaného zberu sektor podporil v celkovom objeme 35 mil. Sk. Hlavný dôraz sa pritom kládol najmä na vytvorenie základných materiálnych podmienok na naštartovanie separovaného zberu odpadov z kovových obalov. Sektor vyvíja tiež maximálne úsilie, aby sa v separovanom zbere vytvoril podobný návyk v poznávaní tejto novej komodity, ako je to pri komoditách, ktoré obyvatelia už dlhodobo zbierajú a separujú. Prioritou sektora je zavedenie intenzifikácie systému separovaného zberu kovových obalov podľa potrieb a možností jednotlivých regiónov. Sektor bude podporovať aj rozšírenie zhodnocovania kovových obalov tak, aby sa pri využití moderných technológií znížilo zaťaženie životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:23