StoryEditor

Máme niečo lepšie ako je Zoom. Človek sa zjaví v miestnosti oproti vám, hovorí šéfka košického start-upu

08.12.2021, 23:00
Konateľka holografickej spoločnosti MATSUKO Mária Virčíková objasnila, kedy sa nová aplikácia objaví vo svete a kedy by mohla doraziť na Slovensko.

Pred pár dňami ste od ministerstva hospodárstva získali nenávratnú finančnú pomoc vo výške takmer 2,3 milióna eur. Peniaze plánujete využiť na realizáciu ľudských hologramov vytvorených a vysielaných v reálnom čase. Čo to znamená v praxi?
Môžete si to predstaviť veľmi jednoducho. Nasadíte si okuliare zmiešanej reality, pripojíte sa do MATSUKO aplikácie, ako keby ste spustili napríklad Zoom alebo Teams. Následne sa prihlásite do konkrétneho hovoru a priamo vo svojom priestore uvidíte účastníkov. Sú okolo vás, môžete sa s nimi rozprávať a vidieť ich tak, ako keby ste boli spolu, nie v malom okienku na monitore. Je tam prítomný oveľa väčší pocit zapojenia a angažovanosti, pretože ľudí máte možnosť vidieť tvárou v tvár.

V Zoome nie?
Videohovory na obrazovke počítača sú pre naše mozgy únavné. Ľudia sú v malých okienkach, každý účastník hovoru vo svojom vlastnom. Interakcie sú ťažkopádne. Nie je to ako stretnúť sa naživo. V našej aplikácii je to niečo úplne iné. Máte pocit, že sme oproti sebe a máme spolu očný kontakt, komunikácia je efektívnejšia a záživnejšia. Môžete odísť od počítača a vnímať ľudí tak, ako keby ste boli spolu v jednej miestnosti.

Celkové oprávnené výdavky na realizáciu spomenutého projektu predstavujú takmer 3,3 milióna eur. Do čoho plánujete investovať najväčšiu čiastku?

Keďže technológiu už máme hotovú a patentovú prihlášku podanú, produkt testujeme a pripravujeme spustenie holografickej komunikácie na globálnom trhu. Tento projekt slúži na vypracovanie stratégie na komercionalizáciu a jej realizáciu. Najviac z prostriedkov využijeme na mzdy. Máme možnosť zamestnať nových ľudí, a to nielen elitných výskumníkov a inžinierov, ale v tejto fáze najmä zdatných manažérov, ktorí nám pomôžu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-21 13:04:02 - Feat.: - Title: Žena sa ako prvá na svete plánuje vydať za hologram. Svadbu budú mať v lete 02 - Modified: 2021-12-08 17:09:57 - Feat.: - Title: Ako fungujú hologramy od slovenskej firmy Matsuko v praxi 03 - Modified: 2021-05-10 08:56:54 - Feat.: - Title: Slovenka o 3D komunikácii: Prinášame, čo tu ešte nebolo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:43