StoryEditor

Zákonník pôjde ďalej

10.05.2007, 00:00

Poslanci koaličných strán sa včera dohodli, že návrh novely Zákonníka práce posunú do druhého čítania. Návrh by sa síce mal dostať na rokovanie schôdze Národnej rady až na budúci týždeň v utorok, ale už včera sa pred jej začiatkom zišli poslanci vládnych strán, aby sa dohodli na postupe. "Naše výhrady voči návrhu trvajú," povedal poslanec za ĽS-HZDS Milan Urbáni. "Väčšina z nich už však bola zapracovaná do návrhu," dodal. Poslanci klubu tejto strany budú teda hlasovať za návrh v prvom čítaní. "Ak sa objavia nejaké detaily, s ktorými nebudeme súhlasiť, budeme dávať pozmeňujúce návrhy v druhom čítaní," povedal.
Na druhé čítanie by sa mal návrh dostať na júnovej schôdzi parlamentu. Predseda Výboru pre sociálne veci a bývanie Jozef Halecký, ktorý je tiež poslancom HZDS, spresnil, že výhrady hnutia sa týkajú nadčasov, ktorých súčasný počet 350 nepostačuje v niektorých odvetviach, ako napríklad v zdravotníctve. Ich počet by sa teda mal dať prostredníctvom kolektívnej zmluvy rozšíriť. Hnutie ďalej nesúhlasí so súbehom odstupného a výpovednej lehoty. Ďalej s posilnením odborov na úkor zamestnaneckých rád.
Podľa poslanca sa koalícia dohodla aj na definícii závislej práce. Mala by však spĺňať osem bodov opisu, ktorý je uvedený v návrhu. To navrhovalo ministerstvo už skôr. Po protestoch živnostníkov sa však dohodla širšia definícia. Súčasná dohoda je teda krokom späť v rokovaniach spred odsúhlasenia novely vládou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:24