StoryEditor

Zmenu penzijnej firmy spoplatnia

25.09.2006, 00:00
Ak si sporíte na dôchodok v druhom pilieri a budete chcieť vymeniť spoločnosť, ktorej ste zverili svoje budúce úspory, od budúceho roka zaplatíte.
Ak si sporíte na dôchodok v druhom pilieri a budete chcieť vymeniť spoločnosť, ktorej ste zverili svoje budúce úspory, od budúceho roka zaplatíte.
V prvom rade vám pribudne povinnosť osobne si v pobočke Sociálnej sporiteľne vyžiadať takzvaný akceptačný list. Tým dáva poisťovňa najavo, že je zmluva so správcovskou spoločnosou v poriadku. Cena: zatiaľ 500 korún, no môže stúpnuť aj na 1 500 podľa toho, ako si poisťovňa vyčísli náklady. Všetko závisí od dohody o novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý majú HN k dispozícii.

Stop špekuláciám?
Spoplatnením prestupov chce vláda ešte výraznejšie zabrániť migrácii ľudí z jednej dôchodkovej spoločnosti do druhej. Výmena správcu dôchodkového účtu už nebude limitovaná iba časovo - možnosťou prestúpiť iba raz za dva roky - ale aj byrokraticky.
Cieľom zmeny je zabrániť očakávanej februárovej vlne špekulatívnych prestupov. Čo to znamená v praxi? Že niektorí sprotredkovatelia kvôli svojej provízii platia ľuďom za prestupy k správcovskej firme, pre ktorú pracujú.

Spojka: Madej
Správcovské spoločnosti sa o spoplatnení prestupov dohodli s ministerstvom práce. Novelu však do parlamentu nepredloží rezort, ale poradca ministerky práce a poslanec Smeru Robert Madej. O zmenách by mali poslanci rokovať už na októbrovej schôdzi. Ak by novelu predkladalo ministerstvo, nestihli by ju schváliť tak, aby bola účinná od budúceho roka.
Madej nechcel oficiálne povedať, čo všetko bude novela riešiť, potvrdil však, že sa o návrhu diskutuje. "Je veľký problém s neodôvodnenými a masívnymi prestupmi, ktoré sú na škodu sporiteľov. Zbytočne zaťažujú systém a oberajú sporiteľov o ich úspory," povedal. Aj člen Predstavenstva VÚB Generali Viktor Kouřil si myslí, že je nenormálne, aby správcovskú spoločnosť zmenilo až 15 percent klientov zo všetkých, ktorí túto možnosť mali. Poukazuje pritom aj na množstvo falošných zmlúv. Preto sa podľa neho správcovské spoločnosti dohodli s rezortom práce, že prestupy je potrebné limitovať. "Sociálna poisťovňa sa pozrie, či je žiadateľ sporiteľom, či už prešli dva roky od uzavretia zmluvy a vydá mu o tom doklad. Na jeho základe bude môcť zmeniť správcu účtu," hovorí Kouřil.
Falošným prestupom by malo zabrániť aj zákonné limitovanie odmien pre sprostredkovateľov. Ak navrhnuté zmeny schváli parlament, sprostredkovateľ bude mať za každú zmluvu odmenu vo výške šesť percent priemernej mzdy: momentálne okolo tisíc korún.

Príprava na dobrovoľnosť
Podľa exministerky práce Ivety Radičovej sú tieto nové prekážky spolu s ďalšou zmenou - obmedzením výdavkov správcovských spoločností na reklamu - prípravou na zdobrovoľnenie druhého piliera. "Ak sa prijme dobrovoľnosť, je to nevyhnutné." Inak považuje zavedenie poplatkov za zbytočnú bariéru.
"Je to terorizovanie občanov," hovorí si Martin Chren z Nadácie F. A. Hayeka. Myslí si, že už časové sprísnenie prestupov bolo v prospech správcovských spoločností, a nie občanov. Obaja si myslia, že lepším riešením, ako zamedziť špekulatívnym prestupom, by bolo povoliť správcom vyberať poplatok za odchod. "Podobne ako banky, aj dôchodkové spoločnosti by potom súťažili v ich znižovaní," hovorí Radičová.

Nižšie poplatky?
Ako možnú kompenzáciu za sprísnenie prestupov chce ministerstvo znížiť poplatky, ktoré platia sporitelia za správu dôchodkového účtu a za správu dôchodkového fondu. O tejto reštrikcii však správcovské spoločnosti nevedeli.
V súčasnosti si napríklad správca účtuje za správu účtu maximálne jedno percento z mesačného príspevku. Podľa Kouřila je u nich priemerný mesačný príspevok 1 300 korún. To znamená, že takýto sporiteľ zaplatí 13 korún za správu. Ešte nie je isté, či a o koľko sa tento poplatok zníži. Ak by však klesol aj o polovicu, za rok by tým sporiteľ ušetril necelých 80 korún. Predseda Predstavenstva Allianz - Slovenská DSS Pavol Paška tvrdí, že výrazné zníženie poplatku za správu by mohlo negatívne ovplyvniť schopnosť spoločnosti plniť svoj účel, "čím môže byť v konečnom dôsledku poškodený klient". "Všetky náklady spojené s investovaním musí správca pokryť výlučne z týchto poplatkov, ktoré už aj tak patria k najnižším v celej strednej a východnej Európe," tvrdí Paška. KATARÍNA RAGÁČOVÁ

Poplatky správcovským spoločnostiam
 

Poplatok za správu fondu (% zo sumy vo fonde)

Za vedenie účtu (% z mesačného vkladu)

VÚB Generali 0,08 1
Allianz Slovenská DSS 0,07 1
ING DSS 0,08 1
Winterthur DSS 0,08 1
ČSOB DSS

0 - 0,07*

1
Aegon 0 1
* podľa typu fondu
Zdroj: www.openiazoch.sk
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:27