StoryEditor

Počiatka čaká boj s lobistami

02.10.2006, 00:00
Ministerstvu financií sa podarilo na vláde presadiť aspoň časť úsporných opatrení. Víťazstvom si však nemôže byť stále isté.

Ministerstvu financií sa podarilo na vláde presadiť aspoň časť úsporných opatrení. Víťazstvom si však nemôže byť stále isté. Boj o úspory sa totiž presúva do parlamentu a tam môže čakať tuhý odpor.
Nespokojné mimovládky
Vláde ide iba o peniaze, ktoré potrebuje dostať do štátneho rozpočtu. Tvrdia to zástupcovia neziskových organizácií po tom, čo vláda rozhodla, že firmy budú môcť darovať neziskovkám iba pol percenta zo svojich daní namiesto terajších dvoch. V hre pritom bolo úplné zrušenie darovania.
Podľa Milana Andrejkoviča z 1. Slovenského neziskového centra to nie je otázka zneužívania darovaných peňazí. Ministerstvo financií totiž tvrdí, že "dve percentá z daní firiem končili často v účelovo založených organizáciách, ktoré neprinášali žiaden osoh".
Podľa Lucie Stasselovej z Nadácie pre deti Slovenska "toto rozhodnutie hovorí skôr o tom, že poukazovanie z daní vláde neprekáža. Ide iba o to, že je to toľko peňazí" .
Chcú späť peniaze
Mimovládky sa preto pripravujú na tvrdý boj v parlamente. "Tento stav sme nezobrali ako konečné riešenie. Nenecháme sa zaslepiť pol percentom," hovorí Andrejkovič. Okrem ponechania dvoch percent od firiem však budú žiadať aj možnosť nezdaniť 300-tisíc korún z príjmov. Požadovať budú aj ponechanie dolnej hranice pri darovaní dvoch percent daní od ľudí. Tá sa má zvýšiť zo súčasných 20 na 250 korún. Aj táto zmena spôsobí mimovládkam veľké problémy. Až 80 percent darcov je podľa exministerky práce Ivety Radičovej pod 250-korunovou hranicou.
Živnostníci sú pripravení
Na tvrdý lobing v parlamente sa pripravujú aj živnostníci. "Určite budeme cez poslancov presadzovať, aby zostala pre remeselníkov zachovaná možnosť odpočítať si 60-percentné paušálne výdavky," konštatuje šéf Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár. Živnostníci sú sklamaní. Po štvrtkovom rokovaní vlády to vyzeralo, že vyhrali. Premiér Robert Fico vyhlásil, že táto výhoda pre remeselníkov zostane zachovaná. Materiál na internetovej stránke rezortu financií však už informuje o tom, že do parlamentu ide novela, ktorá výnimku ruší. "Dúfali sme, že sa nám podarilo presvedčiť ministra, že je to potrebné," dodáva Masár. Aj podľa šéfa Slovenského živnostenského zväzu Vojtecha Gottschalla toto rozhodnutie vlády nie je dobré. "Paušálne výdavky pre remeselníkov vychádzali z reálnych podmienok, pretože využívajú na svoju prácu veľa energie a potrebujú aj materiál na rozdiel napríklad od účtovníkov," tvrdí.
Žiadna zlatonosná sliepka
Argumenty rezortu financií sú však jasné: v minulom roku si len 3 800 z celkovo 340-tisíc živnostníkov uplatnilo paušálne náhrady vo výške 60 percent. Príjmy všetkých živnostníkov boli približne 418 miliárd korún, ale remeselníkov so 60-percentnými náhradami len tri štvrte miliardy. Z toho vyplýva, že zmena zákona sa dotkne len 1,1 percenta živnostníkov. Preto štát na zmene veľa nezarobí. Podľa prepočtov ministerstva financií prinesie zrušenie výnimky pre remeselníkov do štátneho rozpočtu asi 13 miliónov korún.

01 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Listy, maily, kontakty 02 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotoobsah 03 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obsah 04 - Modified: 2003-04-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Blízko a ďaleko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:02