StoryEditor

Viceprezident U.S. Steel pre HN: Jediná reálna možnosť je prejsť na výrobu ocele využitím elektriny

12.12.2021, 23:00
Nemôžeme sa uspokojiť s tým, že budeme vyrábať akože ekologickú oceľ z energie vyrobenej z uhlia, tvrdí v rozhovore pre HN viceprezident U. S. Steel Miroslav Kiraľvarga.

Košická Steelka zažíva aktuálne mimoriadne dobrý rok. Vlani vygenerovala za prvých deväť mesiacov stratu takmer 30 miliónov dolárov. Teraz je v pluse viac ako 700 miliónov. Aký je dôvod?
Po príchode pandémie sme mohli cítiť okamžitý priamy dôsledok na občanov a na ekonomiku. Po lockdownoch však prišlo oživenie trhu. Videli sme obrovský nárast dopytu po našich výrobkoch najmä v oblasti konštrukčného priemyslu. Silné oživenie hlásil do obdobia, kým ho nezasiahol nedostatok čipov, spolu s automobilovým priemyslom. Zvýšili sa dodávky aj do oblasti chemického a potravinárskeho segmentu, kde sa naše produkty používajú najmä ako súčasť obalov. Hospodárske výsledky odzrkadľujú tieto trendy, ako aj rast cien vstupných materiálov a našich produktov. Celý rok ideme na plnú kapacitu. Máme zakontrahované objemy, ktoré reflektujú našu výrobu, a výsledok je, že máme EBIDTU za tri kvartály viac ako 700 miliónov dolárov oproti spomínanej minuloročnej strate.

Ako je na tom aktuálne fabrika?
Všetky tri pece fungujú. Jedna z nich je už momentálne v plánovanej odstávke z dôvodu rozvrhnutých údržbárskych a rekonštrukčných prác. To bude trvať celkovo dva mesiace, no pripravili sme sa na to a prijali opatrenia, aby sme naplnili všetky dohodnuté dodávky.

Dá sa aj kvantifikovať obsadenosť výroby?
V našej fabrike sledujeme takzvaný melt backlog. Ide o to, aký objem v tonách máte zakontrahovaný a pritom čaká na výrobu. Je zle, ak máte zazmluvnené málo, naopak, príliš veľa znamená dlhú čakaciu lehotu doručenia objednaných výrobkov pre zákazníkov. Aby bol celý proces efektívny, máme minimálny objem pre danú kapacitu výroby. Tento rok sme už boli aj na viac ako dvojnásobku tohto minima a teraz sme zhruba na jedenapolnásobnej úrovni. A to aj napriek tomu, že automotive segment je momentálne v slabej kondícii pre čipovú krízu.

Nahor išli výrobné vstupy aj predajné ceny. Dajú sa v tomto kontexte očakávať rekordné tržby a obraty?
Musím povedať, že sme súčasťou U. S. Steel korporácie, ktorá je kótovaná na americkej burze. Z tohto dôvodu nemôžeme verejne komentovať akékoľvek očakávania. V každom prípade môžem povedať, že štvrtý kvartál by mal byť v oblasti dopytu naďalej dobrý.

Nie je paradoxom, že na jednej strane sa energeticky náročný priemysel stále sťažuje na aktuálnu situáciu, a pritom bude tento rok zrejme dosahovať rekordné hospodárske výsledky?
Je svätá pravda, že na jednej strane tento rok priemyselnej výrobe žičí. Na tej druhej, nikto nevie zaručiť, že takéto zisky budeme mať najbližších päť až desať rokov. Je tiež nutné povedať, že je tu bezprecedentný rast cien elektrickej energie a že máme na Slovensku v porovnaní zo zahraničím vysoké tarifné poplatky pre energeticky náročný priemysel. Nedostávame také kompenzácie súvisiace so zvýšenými cenami elektrickej energie pre náklady na emisie CO2 pri ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-16 13:30:00 - Feat.: - Title: Budúcnosťou pre autá môže byť vodík. Na Slovensku má potenciál, tvrdí konateľ Orlenu (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 05 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:51