StoryEditor

Ladislav Rehák: Prevzatie bolo nenásilné

Akcie Orange Slovensko, z ktorých ste pred podpísaním dohody vlastnili 0,19 percenta by sa mali na France Telecom dostať koncom roka. Museli Francúzi menších akcionárov do transakcie nútiť, alebo ste sa zhodli ľahko?

Akcie Orange Slovensko, z ktorých ste pred podpísaním dohody vlastnili 0,19 percenta, by sa mali na France Telecom dostať koncom roka. Museli Francúzi menších akcionárov do transakcie nútiť, alebo ste sa zhodli ľahko?
- Nie, prevzatie prebehlo nenásilne. France Telecom podal ponuku s platnosťou do konca septembra. Dohodla sa kúpna cena (628 miliónov dolárov za 36,12 percenta základného imania Orange, pozn. red.) a menšinoví vlastníci podpísali dohody. Transakcia už je uzavretá.

Prečo chce podľa vás France Telecom v Orangei úplnú kontrolu?
- Záujem strategického investora, ktorým je France Telecom, sa vždy líši od záujmu finančných investorov. Zatiaľ čo finanční investori hľadia predovšetkým na kapitalizáciu svojho podielu, strategický investor chce spoločnosť, ktorú už buduje niekoľko rokov, rozvíjať. France Telecom si chce na Slovensku vybudovať silnú trhovú pozíciu. Navyše, výplata dividend v posledných rokoch bola viac ako slušná.

Ovplyvní prevzatie akcií menšinových vlastníkov pomery na trhu?
- Nemyslím si. Obchod nemá trhový dosah, je to čisto vnútorná záležitosť France Telecomu. Napríklad v Poľsku zároveň France Telecom predáva podiel spoločnosti Centertel, ktoré nie sú až také zaujímavé ako slovenský Orange.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 13:15