StoryEditor

Staré mäso sa ďalej bežne predáva

Staré a pokazené mäso z obchodov nemizne. A to napriek niekoľkomesačnej snahe ministerstva pôdohospodárstva zlepšiť situáciu v predaji mäsa. Sľubované sprísnenie postihov však už súčasný parlament s najväčšou pravdepodobnosťou neprijme, a tak hrozia veľkým obchodníkom naďalej len symbolické pokuty maximálne do jedného milióna korún.

Staré a pokazené mäso z obchodov nemizne. A to napriek niekoľkomesačnej snahe ministerstva pôdohospodárstva zlepšiť situáciu v predaji mäsa. Sľubované sprísnenie postihov však už súčasný parlament s najväčšou pravdepodobnosťou neprijme, a tak hrozia veľkým obchodníkom naďalej len symbolické pokuty maximálne do jedného milióna korún.

Pol roka po záruke
Minulý týždeň objavili kontrolóri v predajni MIX v Tisovci patriacej COOP Jednote Brezno mrazené kuracie krídla a stehná, ktorým záručná lehota uplynula vlani 13. októbra. Ako včera uviedol minister pôdohospodárstva Zsolt Simon, na tento tovar upozornil jeden zo zákazníkov. Potraviny MIX dostali od dodávateľa Zvolenská hydina mrazené kuracie krídla už po lehote minimálnej trvanlivosti. Potvrdila to pre HN riaditeľka predajno-technického úseku spotrebného družstva COOP Jednota Brezno Darina Škantárová. Mrazenej hydine sa končila síce lehota spotreby 13. októbra, ale do predajne sa dostala až v polovici novembra 2005. Škantárová priznáva pochybenie obchodu, keď pri preberaní mrazených krídiel neskontroloval údaje na etikete, hoci zodpovedá za prevzatie tovaru.

Namiesto do kafilérie na pulty?
V Hypernove Dunajská Streda našli potravinoví inšpektori 30 polkilových balení morčacích pečienok z Brazílie so senzorickými zmenami. Balenie obsahovalo aj ľadovú drvinu. Podľa Simona to dokazuje, že tovar bol rozmrazený a opätovne zmrazený. "Výrobok sme okamžite stiahli z predaja a skontrolovali všetok ďalší podobný tovar v predajni," tvrdí Diana Stanková zo spoločnosti Ahold. Inšpektori v Hypernove našli aj zapáchajúce chladené kuracie stehienka, ktoré boli podľa Simona pripravené na ďalšie spracovanie. Stanková tvrdí, že stehná v chladiacom boxe boli pripravené do kafilerického boxu, nie na predaj či spracovanie.
Od októbra 2005, keď inšpektori prikročili k intenzívnym kontrolám mäsa, začali kvôli nedostatkom v hygiene desiatky správnych konaní. Ich výsledkom môžu byť pre obchodníkov a výrobcov pokuty milión korún. Či sa niektoré konania už skončili, včera nám potravinová správa nevedela povedať.


Prísnejšie tresty až po voľbách

HN hovoria s ministrom pôdohospodárstva Zsoltom Simonom
Už dlho sa hovorí o novele zákona o potravinách, ktorá by mala oveľa prísnejšie postihovať nepoctivých obchodníkov a výrobcov. Ale parlament ju v tomto volebnom období neprerokuje. Nie je to voči spotrebiteľom nekorektné?
- Možno som urobil chybu. Keď sa minulý rok začalo o týchto veciach viac hovoriť, razantne som nepresadzoval prijatie tohto zákona v skrátenom konaní, ale iba bežným legislatívnym postupom. Medzitým sa zmenila politická situácia a zákon by teraz v parlamente asi neprešiel. Je mi ľúto, že poslanci národnej rady uprednostnili politiku pred zdravím občanov.

Takže nezostáva nič iné, ako praktiky obchodníkov tolerovať.
- Takéto praktiky nemienim tolerovať. Naďalej budem poukazovať na prípady, keď obchodníci a výrobcovia potravín nedodržujú zákon. Nie je to stranícka záležitosť. Ani agenda, ktorá by mala pomôcť mne alebo SMK.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 04:06