HN/Peter Mayer
StoryEditor

Samsung odmieta zavretie fabriky: zo Slovenska neodchádzame

10.01.2018, 12:33
Autor:
chocho
Zatvorenie by sa malo dotknúť jednej z dvoch fabrík Samsungu na Slovensku.

Samsung zvažuje, že presunie výrobu zo Slovenska do inej krajiny. Dôvodom má byť nedostatok ľudí na slovenskom trhu práce. Informuje o tom denník Sme na svojom webe s odvolaním sa na "tri od seba nezávislé zdroje z advokácie, personalistky a priemyslu".

Samotná spoločnosť však informácie odmieta. "Spoločnosť Samsung nerokuje s vládou SR o zániku jej výroby na území Slovenska, ani nezvažuje odchod z územia Slovenska," povedal pre HN Ján Nemašík, Complaince Manager, Samsung Electronics Slovakia.

Zatvorenie fabrík a presun výroby je podľa denníka pre juhokórejskú spoločnosť len jednou z možností. Pokračovanie na Slovensku by jej uľahčilo zjednodušenie najímania cudzincov, o čom rokuje s vládou.

O nedostatku pracovnej sily na Slovensku sme sa v HNtelevízii rozprávali s analytikom inštitútu CELSI a Ekonomickej univerzity Martinom Kahancom koncom novembra 2017:

"Nateraz preto nie je jasné, či je hrozba odchodu zo Slovenska len súčasťou tlaku na vládu, alebo to Samsung myslí vážne," upozorňuje denník.

Zatvorenie by sa však malo dotknúť len jednej z dvoch fabrík Samsungu na Slovensku. Menšia sa nachádza vo Voderadoch, väčšia v Galante.

Už v roku 2011 sa špekulovalo, že by Samsung mohol zo Slovenska odísť. Vláda Ivety Radičovej vtedy s juhokórejskou spoločnosťou vyrokovala, že zostane výmenou za štátnu pomoc.

Jedným z najväčších problémov pre podnikanie na Slovensku je v súčasnosti práve nedostatok pracovnej sily. Jeho závažnosť pripúšťa aj vláda. Premiér Robert Fico začiatkom roka 2018 vyhlásil, že nedostatok pracovnej sily bude najväčšou výzvou jeho kabinetu v tomto roku.

"Za najväčšiu výzvu tohto roku považujem nedostatok pracovnej sily. Ak sme absolvovali na konci roka 2017 celý rad stretnutí s profesijnými organizáciami alebo so zástupcami rôznych typov priemyslu, tak všade rezonovala tá istá otázka: Čo urobíme spoločne, aby sme našli na trhu na Slovensku ešte nejakú časť pracovnej sily, ktorá je dnes nezamestnaná a ktorú by sme vedeli zaradiť do pracovnej činnosti, alebo potom aké iné opatrenia je vláda SR v spolupráci so zamestnávateľmi ochotná urobiť," povedal predseda vlády.

01 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 02 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 03 - Modified: 2024-04-10 14:00:00 - Feat.: - Title: Samsung obmedzí procesory od konkurencie. Použije svoje vlastné 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozkladací "fanúšikovský" Samsung má stáť polovicu ceny. Zmenil by trh 05 - Modified: 2024-03-28 11:30:15 - Feat.: - Title: Majitelia minuloročných Samsungov sa dočkali. Aktualizáciu s Galaxy AI už môžu sťahovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. apríl 2024 11:33