TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nové dôkazy v gigantickom spore. Slovensku hrozí, že príde o miliardy eur

11.01.2018, 08:53
Dlhoročný spor o prístup k ložiskám na Gemeri opäť ožíva.

Ložiská mastenca v Gemerskej Polome sú predmetom niekoľkoročných sporov, ktoré prekročili národné hranice až na úroveň medzinárodnej arbitráže. Americká korporácia EuroGas včera ohlásila, že do dvoch mesiacov opäť zažaluje Slovensko.

Pred medzinárodným investičným tribunálom bude žiadať kompenzáciu od ôsmich do 22 miliárd eur. Dôvodom sú nové zistenia o rozsahu podzemných zásob lukratívnej suroviny.

Objavili sa nové skutočnosti
Ministerstvo financií v stanovisku pre HN uviedlo, že vstup do konania a kúpa pohľadávky súviseli s potrebou zabezpečenia postavenia Slovenska v opätovne otvorenom konaní voči spoločnosti EuroGas Inc., ktoré prebiehalo súbežne s arbitrážou, v ktorej Slovenská republika vyhrala.

„Opodstatnenosť vstupu do tohto konkurzného konania je možné overiť zo samotného, verejne dostupného arbitrážneho rozsudku. Slovensko podalo v decembri 2017 proti rozhodnutiu konkurzného súdu v USA odvolanie,“ povedala Alexandra Gogová, riaditeľka tlačového odboru rezortu. O tom, ako plánuje ministerstvo postupovať v súvislosti s novou miliardovou arbitrážou, sa zatiaľ mlčí.

Podľa agentúry TASR EuroGas Inc. argumentuje vyčíslenie žiadanej kompenzácie vo výške osem až 22 miliárd eur novoobjavenými dôkazmi o väčšom rozsahu ložiska v Gemerskej Polome, ako sa pôvodne odhadovalo. Dokumenty, z ktorých údaje o rozsahu čerpali, však nezverejnili.

Na nedostatok informácií poukázala aj Magdaléna Pelíšek Fischerová, advokátka kancelárie Almond Legal. „Nemáme, žiaľ, dostatok konkrétnych informácií o tomto spore ani o argumentácii procesných strán, aby sa dalo vyhodnotiť riziko neúspechu Slovenskej republiky v tomto konaní. Rovnako neviem predpokladať, ako dlho tento spor bude trvať,“ zhodlucia laukovánotila pre HN Fischerová.

Čaká sa na verdikt
„Slovensko si drží výnimočne dobré skóre v sporoch so zahraničnými investormi. Naša krajina začína byť vďaka týmto výsledkom v zahraničí vnímaná ako silný štát,“ uviedol v stanovisku tlačový odbor ministerstva financií po tom, ako sa vlani v auguste tribunál Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií jednohlasne vyjadril v neprospech žalujúcich spoločnosti EuroGas Inc. a Belmont Resources.

V hre vtedy bola suma 239,7 milióna eur. Z veľkého víťazstva sme sa však podľa všetkého tešili predčasne.

Hoci predseda Predstavenstva EuroGas Wolfgang Rauball hneď po vynesení rozsudku pripustil záujem o odvolanie sa, karty zamiešalo najmä októbrové zatknutie bývalého ministra hospodárstva Pavla Ruska. To im totiž poskytlo argument na spochybnenie rozhodnutia.

„Rusko stál na začiatku celej kauzy v roku 2004, keď ponúkal cez prostredníkov získanie ložiska mastenca, ktoré sme ešte držali, spoločnosti Mondo Minerals za úplatok päť miliónov eur,“ uviedol pre TASR Rauball s tým, že prípad riešila aj americká FBI. Dodal, že následne poveril svojich právnych zástupcov preskúmaním možností, ako opäť začať arbitráž v kauze mastenec.

Medzinárodný tribunál má čas približne do konca apríla, aby sa vyjadril k žiadosti o anuláciu verdiktu. Ak by sa rozhodol v prospech EuroGasu, Slovensko môže čeliť dvom arbitrážam súčasne.

EuroGas zaostruje aj na Eurotalc
Ak by však EuroGas v týchto sporoch neuspel, avizoval podanie žaloby aj na americkom federálnom súde proti rakúskej spoločnosti Schmid Industrieholding a jeho dcérskej spoločnosti Eurotalc, ktorá je na Slovensku držiteľom licencie na ťažbu mastenca v Gemerskej Polome. K informáciám o možnej arbitráži ohľadne odobratia dobývacieho priestoru na ťažbu mastenca na Gemeri sa Eurotalc odmietol vyjadrovať. „Eurotalc trvá na skutočnosti, že akákoľvek činnosť v dobývacom priestore bola a je vykonávaná na základe právoplatných povolení,“ vyhlásil prokurista spoločnosti Ján Greňa.

Eurogas vs Slovensko: história sporu
Spor sa začal v roku 2005: Obvodný banský úrad v Spišskej Novej Vsi odňal ložisko mastenca spoločnosti Rozmin, dcérskej spoločnosti firmy EuroGas AG, keďže firma nezačala ťažiť v zákonom stanovenej lehote.

EuroGas AG od roku 2010 avizoval svoj zámer začať arbitráž proti SR. Dôvodom je presvedčenie, že slovenské úrady firme Rozmin v roku 2004 nelegálne odobrali ložisko v Gemerskej Polome.

Za zmarenie investície žiadal EuroGas AG najskôr v roku 2011 odškodné 500 miliónov eur.

V roku 2012 sa k nároku na odškodné pridala aj spoločnosť EuroGas Inc., ktorá je registrovaná v USA. Celková suma požadovaného odškodného sa vyšplhala na 1,65 miliardy USD.

Koncom roku 2013 EuroGas Inc. upozornil SR, že podá návrh na arbitráž na pôde Medzinárodného strediska pre riešenie investičných sporov (ICSID) vo Washingtone, s rovnakou sumou odškodného, 1,65 miliardy USD.

Medzinárodný tribunál začal proces v januári 2015. V auguste 2017 Komisia rozhodla, že Slovenská republika v arbitrážnom spore proti spoločnostiam Eurogas a Belmont Resources uspela.

22. december 2017 – spoločnosť Belmont, ktorá spolu s Eurogas Inc žalovala Slovensko, sa rozhodla využiť paragraf 52 štatútu Medzinárodného strediska pre riešenie sporov z investícií (ICSID) a požiadala o anuláciu rozhodnutia tribunálu.

11. január 2018 – EuroGas Inc. ohlásil, že do dvoch mesiacov začnú ďalšiu arbitráž. Od Slovenska chcú žiadať kompenzáciu vo výške 8 – 22 miliárd eur.

21. apríl 2018 – uplynie 120-dňová lehota na posúdenie, či Komisia verdikt z augusta 2017 anuluje

01 - Modified: 2019-05-29 13:54:26 - Feat.: - Title: Gigantický spor ožije, EuroGas chce od Slovenska 20 miliárd eur. Firme pomáha Mečiarov privatizér 02 - Modified: 2017-10-27 11:29:22 - Feat.: - Title: Zatknutie Pavla Ruska môže mať pre Slovensko nepríjemný dopad. Hrozí obnovenie miliardového sporu 03 - Modified: 2017-08-22 06:09:41 - Feat.: - Title: Slovensko dosiahlo v miliardovom spore dočasný úspech. EuroGas neuspel v arbitráži 04 - Modified: 2016-12-16 08:59:24 - Feat.: - Title: EuroGas tvrdí, že miliardový spor so Slovenskom vyhrá. Chcú oveľa menej, reaguje svedok 05 - Modified: 2016-07-12 11:05:51 - Feat.: - Title: So Slovenskom vedie miliardový spor. V USA za klamanie akcionárov platil vyše stomiliónové odškodné
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:39