TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimír na konferencii v Hong Kongu: virtuálne meny menia finančný svet

16.01.2018, 09:35
Autor:
TASRTASR
Technológie, ktoré sme používali pred desiatimi rokmi, sú zastarané a tie, ktoré používame dnes, budú 'staré' čo nevidieť, tvrdí Kažimír.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa v pondelok v Hong Kongu zúčastnil Ázijského finančného fóra, ktoré bolo venované najnovším trendom a inováciám vo finančnom sektore. Tento rok sa špeciálna pozornosť venovala témam FinTech a blockchain a ich potenciálu zjednodušiť a zefektívniť finančné služby.

"Technológie, ktoré sme používali pred desiatimi rokmi, sú zastarané a tie, ktoré používame dnes, budú 'staré' čo nevidieť. FinTech, blockchain a virtuálne meny menia podobu a princípy fungovania finančného sektora," uviedol minister Kažimír.

Evolúcia a rast moderných technológií pritom podľa ministerstva financií prinášajú nielen príležitosti pre banky a investorov ako prispôsobiť finančné služby a produkty tejto zmene, ale otvárajú nové možnosti pre používateľov ako efektívnejšie, rýchlejšie a intuitívnejšie narábať so svojimi financiami.

Z pohľadu vlád v Európe a inde vo svete je podľa rezortu témou číslo jeden nastavenie regulácie. Nastavenie, ktoré "inováciám podá pomocnú ruku a pritom zaručí zachovanie vysokej úrovne ochrany spotrebiteľov a stability finančného trhu".

"Našou úlohou je doručiť na mieru ušitú reguláciu, ktorá túto zmenu podporí a zachová pritom ochranu spotrebiteľov. Koniec koncov, posledná vec ktorú chceme, je zadusiť tvorbu nápadov," dodal Kažimír.

FinTech je označenie pre Financial Technology, teda pre zavádzanie inovácií vo finančných službách. Príkladom zavádzania FinTech do praxe je podľa ministerstva napríklad online bankovníctvo vrátane mobilných aplikácií či crowdfundingové portály, ktoré získavajú financovanie projektov pomocou verejnosti alebo kryptomeny. Tou najznámejšou je napríklad bitcoin.

Minister Kažimír sa podľa tlačového odboru rezortu financií počas svojej pracovnej cesty v Hong Kongu stretol aj s predstaviteľmi daňovej správy. "Počas rokovania sa hovorilo o téme daňovej transparentnosti, regulácii BEPS a vzájomnej spolupráci Slovenska a Hong Kongu v oblasti výmeny informácií a dvojitého zdanenia," opísali z ministerstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:15