Pri vytváraní distribučných sietí pre automobilku pri Nitre je podľa Andreja Jurisa nutné pozerať aj do budúcnosti a myslieť aj na to, ako nová distribučná sieť pomôže oblasti.Archív HN
StoryEditor

Do Jaguara idú z energetiky milióny eur

21.01.2018, 23:00
O pozícii distribúcie na energetickom trhu, regulácii a nových investičných projektoch na Slovensku hovorí predseda predstavenstva spoločnosti Západoslovenská distribučná Andrej Juris.

Aká je úloha distribučných spoločností v systéme dodávok elektriny?
Distribúciu vnímam ako jeden z kľúčových subjektov energetiky. Našou úlohou je bezpečná a spoľahlivá distribúcia elektriny, čiže jej transport z prenosovej sústavy cez všetky naše zariadenia k odberateľom. My sme tá spoločnosť, o ktorej zákazník nevie, kým sa u neho svieti. Na to, aby bola naša sieť bezpečná, každoročne do jej rozvoja a obnovy investujeme približne 70 miliónov eur. Okrem obnovy už existujúcej siete realizujeme aj nové investičné projekty.

Môžete priblížiť investičné projekty, o ktorých hovoríte?
Jedným z najväčších aktuálnych investičných projektov je pripojenie priemyselného parku Nitra-Sever, kde sa nachádza okrem iných zákazníkov aj plánovaná automobilka Jaguar Land Rover. Investujeme tam milióny eur do rozšírenia siete, aby sme zabezpečili dodávku elektriny nielen pre automobilku, ale aj pre celý priemyselný park. Podobnú investíciu realizujeme pre Amazon, v priemyselnom parku Sereď, kde napríklad staviame novú rozvodňu, aby bola zabezpečená spoľahlivá distribúcia elektriny pre celý región.

Môžu vašu prácu pre Jaguar Land Rover, napríklad v oblasti distribúcie elektriny, pocítiť aj ostatní klienti v odbere?
V tom pozitívnom smere určite. Investujeme do nových rozvodní, transformačných staníc, do obnovy káblov a vedení, z ktorých zároveň poskytujeme a zabezpečujeme dodávku elektriny pre širší región. Vyšš...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:15