Šéf komory Peter Mihók tvrdí, že firmy zaujíma konkrétna výška daní.Pavol Funtál
StoryEditor

Firmy sú opatrné, no čakajú úspech

22.01.2018, 23:00
Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók v rozhovore pre HN.

Už 20 rokov sa Slovenská obchodná a priemyselná komora venuje prieskumom podnikateľského prostredia. Tie sa hlavne zameriavajú na to, ako sa firmám darí a ako si myslia, že pre nich bude nasledujúci rok vyzerať. Čo si myslia naše firmy teraz?
Myslím si, že naše firmy sú hlavne opatrné. Dokazujú to jednotlivé prieskumy. Prisudzujem to aj faktu, že firmy si uvedomujú, ako je štruktúrovaná naša ekonomika, ktorá je náchylná na vonkajšie vplyvy, ktoré oni ani naša vláda nedokážu ovplyvniť. Dôvodom je fakt, že do veľkej miery závisíme od vývoja ostatných silnejších ekonomík. Ten núti firmy k opatrnosti, obozretnosti a prehodnocovaniu podnikateľských činností. To však nevnímam ako negatívum. Dôkazom je aj to, že firmy v minulom roku mali lepšie výsledky, ako očakávali. Vyššiu opatrnosť evidujeme, najmä keď je ekonomika v recesii, či bez významnejších rastov.

Hovoríte o vonkajších faktoroch, vďaka ktorým sú firmy opatrnejšie. Máte na mysli vývoj zahraničných ekonomík, od ktorých sme priamo závislí?
Každá malá ekonomika je závislá od vonkajších faktorov. Slovensko je senzitívnejšie aj kvôli tomu, že rozhodujúcimi hráčmi na trhu sú zahraničné firmy. Vysoká otvorenosť našej krajiny má rozhodne vplyv na opatrnosť našich firiem. Samotný vnútorný trh Slovenska nie je pre veľkých hráčov nijako zvlášť zaujímavý. Stačí sa pozrieť na náš podiel na hrubom domácom produkte Európskej únie. Na druhej strane, malá ekonomika má dve veľké výhody. Dokáže byť kompaktnejšia ako veľké ekonomiky, čím sú aj riadiace vplyvy jednoduchšie.

Prvýkrát v histórii vašich prieskumov sa stalo, že podnikatelia hľadia do budúcnosti pozitívne. Čím je to spôsobené...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 09:41:32 - Feat.: - Title: Najpočúvanejším rádiom je Expres. Má aj najväčší podiel na trhu, ukázal prieskum 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-24 13:18:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Eurovoľby by jednoznačne vyhralo Progresívne Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:06