StoryEditor

Štátna poisťovňa sa spamätáva zo straty. Drucker s Kočanom prezentovali výsledky

24.01.2018, 12:55
Predstavitelia štátnej poisťovne zhodnotili výsledky za minulý rok a predstavili plány na rok 2018.

Ubehol približne rok a pol, odkedy sa prevalila vyše 200 miliónová strata štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Podľa predbežnej účtovnej závierky za minulý rok sa však postupne spamätáva.

Mala by totiž dosiahnuť zisk na úrovni 35 miliónov. Mal by ísť o najlepší hospodársky výsledok od vzniku poisťovne v roku 2005. Ozdravný plán, ktorým tento rok šetrila peniaze však premiér Róbert Fico ešte minulý rok odporučil „hodiť do koša“.

Riešenie majetku

Analytik INEKO Dušan Zachar hodnotí zisk poisťovne pozitívne, pripomína však, že to nie je len kvôli úsporným opatreniam poisťovne. Dopomohol tomu aj dobrý vývoj ekonomiky, teda vyšší rast príjmov. Súhlasí aj riaditeľ poisťovne Miroslav Kočan, ktorý pôvodne očakával, že vo vyrovnanom hospodárení bude Všzp až budúci rok. „Významných faktorom bolo že, ekonomike Slovenska sa výrazne darí a príjmy od ekonomicky aktívnych sú oproti našim odhadom vyššie o 100 miliónov,“ povedal.

Pred štátnou poisťovňou však stojí ešte jeden problém, jej vlastné imanie je v mínuse približne 45 miliónov. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker ho chce riešiť finančnou injekciou. „Ak by teraz štát pomohol poisťovni pri navýšení základného imania, tak by to jednak pokrivovalo konkurenčné prostredie a tiež by to vytváralo živnú pôdu pre zadlžovanie poisťovne do budúcnosti,“ myslí si Zachar a dodáva, že v budúcnosti by sa v prípade problémov očakávala opäť pomoc od štátu. Štátna poisťovňa však s peniazmi, ktoré jej vyčlenia nebude môcť disponovať bez predošlého súhlasu vlády.

„Chceme obmedziť nakladanie s peniazmi zo strany manažmentu, aby nemohli byť použité na navýšenie miezd, navýšenie limitov a podobne,“ povedal Drucker a dodal, že poisťovňa tieto peniaze ani nepotrebuje. Potrebuje si však takto splniť zákonnú povinnosť.

Obmedzenie zisku

Predbežné odhady hovoria, že zisk dosiahli aj súkromné zdravotné poisťovne, presné čísla však zatiaľ zverejniť nechcú. „Keďže sme súčasťou medzinárodnej finančnej skupiny, podľa medzinárodných pravidiel nemôžeme komentovať hospodárske výsledky, kým nie sú schválené audítorom a oficiálne zverejnené,“ vysvetľuje hovorkyňa Unionu Beáta Dupalová Ksenzsighová.

O zisku za minulý rok hovorí aj zdravotná poisťovňa Dôvera, podľa jej PR manažéra Mateja Štepianského by mal byť približne na rovnakej úrovni ako v roku 2016.

Vtedy boli v pluse takmer 13 miliónov. Výhľad zdravotných poisťovní na tento rok však pozitívny nie je. Dlhodobo totiž upozorňujú na to, že štát na zdravotnú starostlivosť nevyčlenil dostatok prostriedkov, pričom ich náklady porastú. Len najmenší Union odhaduje nárast výdavkov na úrovni 200 miliónov. Podobne ako Dôvera preto očakávajú, že bude potrebné dofinancovanie.

Poisťovní by sa navyše už  budúcom roku mohlo dotknúť obmedzenie ich zisku, minister zdravotníctva totiž tento rok plánuje predstaviť spôsob, akým ho chcú realizovať. Niektorí odborníci totiž dlhodobo poukazujú na to, že z verejných financií by sa zisk tvoriť nemal. Poisťovniam ho zakázala napríklad prvá vláda Róberta Fica, nakoniec sa však rozhodlo, že zákon bol protiústavný.​

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:46