StoryEditor

Petržalka dostane električku

01.03.2007, 23:00
Autor:
SITASITA
Mesto na vlastné náklady zrekonštruuje Starý most a postaví trať od Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu, od Bosákovej po Janíkov dvor bude výstavba združenou investíciou mesta a ŽSR.

Mesto Bratislava by mohlo pri výstavbe električkovej dráhy z Petržalky do centra mesta ušetriť vyše miliardy korún. Bratislavský primátor Andrej Ďurkovský to povedal na štvrtkovom mestskom zastupiteľstve po schválení memoranda o spoločnom postupe pri výstavbe koľají pre železnicu a električku na území Bratislavy. Podľa tohto memoranda by malo mesto, ministerstvo dopravy a Železnice SR spoločne vybudovať železničnú trať v rámci projektu transeurópskych dopravných sietí. Koridor s názvom TEN - T 17 prepojí Paríž, Štrasburg, Stuttgart, Viedeň a Bratislavu.
Mesto na vlastné náklady zrekonštruuje Starý most a postaví trať od Šafárikovho námestia po Bosákovu ulicu, od Bosákovej po Janíkov dvor bude výstavba združenou investíciou mesta a ŽSR. Trať má byť duálna s rozchodom 1 000 aj 1 435 milimetrov.
Výstavba rýchlodráhy pre električku a nákup nízkopodlažných vozidiel bude stáť približne osem miliárd korún, mesto plánuje projekt sčasti financovať z 3,2-miliardového úveru, ktorý si vzalo v roku 2004. Na rýchlodráhe by mali premávať odhlučnené, nízkopodlažné električky, ktoré môžu dosiahnuť rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. Na dodávateľa vozidiel pre nosný systém MHD mesto vypíše medzinárodný tender. Nový systém si vyžiada aj reorganizáciu autobusovej dopravy v Petržalke.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:16