StoryEditor

Naši ľudia prechádzajú aj detektorom lži

28.01.2018, 23:00
O fungovaní bezpečnostných služieb a predovšetkým štátnych zákazkách sme sa rozprávali s majiteľom firmy Bonul Miroslavom Bödörom.

Ste podnikateľ, ktorý nedáva rozhovory. Prečo ste napokon súhlasili?
Možno práve preto, že som rozhovory odmietal, sa objavilo v médiách príliš mnoho dezinformácií.


Ale uznáte, že komerčný úspech Bonulu vyvoláva otázniky?
Bonul je komerčná firma. Ako každá iná, aj ona sa snaží byť úspešná. Ja ako jej zakladateľ a majiteľ som zaujímavý teda predovšetkým pre konkurenciu. Tá si hľadá rôzne cesty, ako negatívne zhodnotiť firmu či jej majiteľa. Často sú vhodným prostriedkom aj médiá. Mám pocit, akoby tie v snahe o senzácie nevedeli či prehliadali, o čom Bonul vlastne je.

V minulosti bolo viac ako dvetisíc bezpečnostných agentúr, a koľko ich je dnes? Regulácia priniesla so sebou aj mnohé sekundárne konzekvencie v podobe rôznych praktík konkurenčného boja. Používajú sa rôzne nástroje. Riešil som, aby firma obstála v nových podmienkach zvyšovaním svojej profesionálnej úrovne, aby získala potrebné certifikáty či bezpečnostné previerky najvyšších stupňov, nie to, ako sa zbaviť konkurencie nezmyselnými legendami uverejňovanými v médiách.

Prečo ste sa vlastne rozhodli založiť si bezpečnostnú službu?
Ochranu objektov som si vyskúšal na základe ponuky od kamaráta na vlastnej koži na začiatku 90. rokov. Po týždni som si povedal, že predsa vytvoriť vlastnú a lepšie fungujúcu strážnu službu dokážem aj ja. Pochádzam zo šiestich detí, nežil som nadštandardne a nikto mi nič nedal. To bol hnací motor, ktorý ma motivoval. Všetci sme vtedy mali rovnakú štartovaciu čiaru a to platí aj dnes, hoci mnohí nad tým mávnu rukou.


V minulosti sa mnohé esbéesky spájali s podsvetím. Ohrozovali sa aj navzájom?
S tým som sa nestretol. Áno, je pravda, že nálepka SBS fungovala v minulosti aj pri firmách, ktoré sa zaoberali „výpalníctvom“ a podobnými praktikami. Tie však neposkytovali klasické či štandardizované bezpečnostné služby. Konkurencia pre nás to teda nebola.


Bonul sa spája s politikmi. Šéfujete firme, ktorá dostala zákazku od exministra Ľubomíra Jahnátka, s ktorým ste chodievali na poľovačky a váš syn je jeho sused.
S pánom Jahnátkom sa poznám od roku 1974. On bol predseda toho istého poľovníckeho združenia, ktorého som bol ja podpredsedom. Tak ako jeho poznám mnoho ďalších ľudí, ktorí boli či sú v politike. Dokonca nie je vylúčené, že aj z mojich ďalších priateľov či známych sa v budúcnosti stanú úspešní politici či ľudia, ktorí budú môcť ovplyvňovať veci verejné. Tak, ako ja neviem túto ich kariéru prognózovať či ovplyvniť, ani oni nevedia ovplyvniť tú moju. Mňa žiaden politik, žiaden funkcionár ničím neurobil, nemenoval. Bonul bol môj zámer, moja cesta, moje bremeno a ak chcete, tak aj môj úspech.


Ťažko však vylúčite prepojenie na politikov...
... v mojej odpovedi som nič nevylúčil, ale snažil som sa vec čo najlepšie vysvetliť. Kto chce, určite to pochopí správne.


Nemôžete sa však čudovať, ak to, že vyhrávate väčšinu štátnych zákaziek, v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:23