TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šefčovič považuje inteligentné mestá za kľúčové pre budúcnosť únie

01.02.2018, 10:34
Autor:
TASRTASR
O tento koncept sa zaujímajú aj slovenské samosprávy.

Koncept inteligentných miest, tzv. Smart Cities, sa snaží ponúknuť odpoveď na výzvy ako rast populácie miest v Európe, s čím súvisia hospodárske, environmentálne či spoločenské problémy. Povedal to vo videozázname uverejnenom vo štvrtok na medzinárodnej konferencii Slovensko na ceste ku Smart Cities eurokomisár pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Inteligentné mestá vníma ako kľúčové pre budúcnosť únie. "Mestá sú liahňami inovácií, nových technológií, ale aj výziev, ktorým Európska únia čelí, a preto je pri podpore a budovaní Smart Cities potrebné počúvať starostov a samotné mestá," konštatoval s tým, že v roku 2017 vznikli dve webové stránky pre samosprávy, aby podporili informovanosť o politikách, fondoch a programoch EÚ.

V súvislosti s financiami hovoril o poradenskej platforme pre všetky mestá v EÚ, ktorá im má pomôcť plánovať, realizovať investičné stratégie a projekty, poskytnúť poradenstvo aj umožniť inovatívne cesty financovania. Vďaka tomu by sa mali začať v krátkodobom až strednodobom horizonte projekty, ktoré sa týkajú mestskej klímy, konkretizoval. Zdôraznil tiež úlohu modernej dopravy pre rozvoj a život v mestách.

Generálna riaditeľka sekcie centrálny koordinačný orgán Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) Denisa Žiláková pre TASR povedala, že cieľom konferencie je informovať o výzvach, ktoré sú v eurofondoch.

"Existujú možnosti vyhlasovania výziev, ktoré by obsahovali aj smart aktivity. Našou úlohou je ukázať, kde sú tieto výzvy, v ktorých operačných programoch, kedy a kde sa môže starosta alebo primátor o ne uchádzať, aká je výška alokácie," povedala s tým, že aktivita samospráv sa zvyšuje.

Žiláková pripomenula, že novinkou z ÚPVII je sedem informačno-poradenských centier na úrovni vyšších územných celkov s kvalifikovanými pracovníkmi.
Hlavným organizátorom podujatia je ÚPVII, spoluorganizátormi sú Smart Cities klub, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Slovenská inovačná energetická agentúra a Združenie miest a obcí Slovenska.

Na podujatí je prítomných približne 45 predstaviteľov samospráv.

01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-02-20 18:44:54 - Feat.: - Title: Moju pozíciu v Európskej komisii nemožno spájať s údajným pozastavením európskych platieb, tvrdí Šefčovič 03 - Modified: 2024-02-08 12:09:35 - Feat.: - Title: Riešenia pre poľnohospodársku politiku Európskej únie treba hľadať aj s farmármi, vyhlásil Šefčovič 04 - Modified: 2024-01-24 21:11:41 - Feat.: - Title: "Šéfka exekutívy sa na neho spolieha". Pellegrini podporí opätovnú nomináciu Šefčoviča na eurokomisára 05 - Modified: 2023-12-25 11:14:29 - Feat.: - Title: Únia vyplatila z modernizačného fondu vyše dve miliardy eur na energetické systémy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:19